1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Keski-ikäinen alueooppera viettää Naamiohuvit

Keski-Suomen alueooppera täyttää 40 vuotta. Juhlavuoden esityksen lipuista on varattu yli puolet.

oopperat
Alueoopperan Naamiohuvit
Jani Ilola / Yle

Keski-Suomen alueoopperan Naamiohuvit saa ensi-iltansa uuden vuoden aattona maanantaina. Juhlavuoden esityksen lipuista on tähän mennessä varattu noin 60 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin edellisen esityksen kohdalla pari vuotta sitten.

Naamiohuvit tuotetaan yhteistyössä Jyväskylä Sinfonian ja Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa. Ammattilaisten lisäksi kymmenillä vapaaehtoisilla on tärkeä osa oopperatuotannossa.

- Tämä on hieno ooppera mieskuorolle. Edellinen oopperamme, Verdin Macbeth oli enemmän naiskuorolle, silloin olimme lavalla melkein koko ajan, nyt taas vuorostaan miehet, sanoo kuorossa laulava Johanna Pällijeff.

- Viimeksi yleisö ilmeisesti ihmetteli, kun ei ollut tarjolla pukuloistoa ja tanssiaisia. Mutta Macbeth on paljon vakavampi teos, Naamiohuvit on hauskempi, ja sitä tanssiakin on, täydentää naispäärooli Amelian laulava sopraano Jenni Lättilä.

Mustasukkaisuutta ja intohimoa

Verdin Naamiohuvit-oopperan juoni pohjautuu Ruotsin kuninkaan salamurhaan. Kuvitteelliseen kolmidraamaan kuuluu mustasukkaisuutta ja intohimoa.

- Päähenkilö Gustav on kaunosieluinen esteetikko, mikä sopii tähän. Teos vaatii jopa komedian makua, sanoo ohjaaja Jussi Tapola.

Jyväskylän kaupunginteatterin lavalla nähdään monen oopperan ammattilaisen kädenjälki. Esimerkiksi musiikista vastaa ammattiorkesteri ja puvustus on kansallisoopperan lavastussuunnittelijan käsialaa. Ammattilaisten rinnalla kuullaan kuitenkin kymmeniä vapaaehtoisia kuorolaisia.

- Kun ihmiset tekevät tätä harrastuksenaan, antavat he asialle koko sydämensä. He tarvitsevat toki enemmän ohjeistusta. Vastalahjaksi saa innostuneisuuden ja tunnekokemuksen. Se on aina upeaa tehdä töitä harrastajien kanssa, sanoo oopperan orkesterin kapellimestari Ralf Kircher.

Mahdollisuus maakunnassa

Alueoopperan, Jyväskylän kaupunginteatterin ja Jyväskylä Sinfonian yhteistyö antaa astinlautoja myös harrastajille, jotka haaveilevat oopperalavoista.

- Alueooppera on mielestäni mainio esimerkki oopperan tuomisesta maakuntiin. Samalla annetaan mahdollisuuksia paikallisille solisteille, eiväthän kaikki mitenkään mahdu Kansallisoopperaan. On hienoa tehdä oopperaa maakunnassa ja tuoda se lähelle ihmisiä, sanoo kuorolaulaja Soila Stigzelius.

(Korjattu Jenni Lättilän nimi oikeaksi 31.12.12 klo 10.41.)

Lue seuraavaksi