Kiina määrää lapset vierailemaan ikääntyneiden vanhempiensa luona

Kiinassa säädetty laki velvoittaa lapset vierailemaan ikääntyneiden vanhempiensa luona. Laissa ei ole määritelty sitä kunka usein vanhempiaan on tavattava.

Ulkomaat
Eläkeläinen voimistelee Shanghaissa heinäkuussa 2012.
Eläkeläinen voimistelee Shanghaissa heinäkuussa 2012.Qilai Shen / EPA

Kiinan viranomaiset vaativat aikuisia lapsia vierailemaan usein vanhempiensa luona. Maailman väkirikkaimmassa maassa on säädetty laki, jossa lapset velvoitetaan syytteiden uhalla tapaamaan vanhempiaan.

Laissa ei kuitenkaan mainita sitä kuinka usein lapsien pitää käydä vanhempiaan tapaamassa. Kiinan tiedotusvälineiden mukaan iäkkäät vanhemmat voivat haastaa lapsensa oikeuteen, mikäli kokevat tulleensa laiminlyödyiksi.

Raporttien mukaan Kiinassa on runsaasti vanhuksia, joihin jälkikasvu ei pidä yhteyttä. Ongelma on ollut paljon esillä Kiinan tiedotusvälineissä. Huomiota herätti muun muassa noin 90-vuotias nainen, joka oli pakotettu elämään sikolätissä.

Vanhuksista huolehtiminen on Kiinalle valtava haaste. Väestö ikääntyy samalla, kun perinteiset perhearvot eivät enää ole yhtä vahvoja kuin aikaisemmin. Yhteydenpitoa vaikeuttaa se, että monet nuoremmat kiinalaiset ovat muuttaneet maaseudulta työn perässä teollisuuskaupunkeihin.

Myös yhden lapsen politiikka vaikuttaa siihen, että yhä useammat vanhukset ovat ilman auttajia. Edelleen kiinalaisten eliniän odote on noussut huomattavasti viime vuosikymmeninä. Tällä hetkellä joka kahdeksas kiinalainen on yli 60-vuotias. Kiinassa tarvitaankin runsaasti lisää vanhainkoteja ja palveluasuntoja ikääntyville ihmisille.

Lähteet: AP