1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: USA:n veroneuvottelut lähellä läpimurtoa

USA:n puolueiden on tämän vuoden aikana saatava aikaan suuri verosopimus. The Washington Post -lehden mukaan neuvotteluissa on päästy merkittävästi eteenpäin ja sopu olisi löydettävissä.

Republikaanien johtaja Mitch McConnell saapui 28. joulukuuta Valkoiseen taloon neuvottelemaan verosopimuksesta. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa neuvottelut uudesta verosopimuksesta ovat lähellä onnistumista, kertoo sanomalehti The Washington Post. Neuvotteluja vetävät nyt senaatin ryhmäjohtajat.

The Washington Postin neuvotteluista saamien tietojen mukaan republikaanit olisivat suostumassa siihen, että rikkaimpien amerikkalaisten verotus kiristyisi. Kysymys rikkaimpien verotuksesta on ollut yksi suurimpia ongelmia neuvotteluissa.

Toistaiseksi on ratkaisematta, mikä tuloraja rikkaiden veroille asetetaan. Presidentti Barack Obama ehdottaa rajaksi 250 000 dollaria vuodessa. Lehden mukaan republikaanit esittävät kompromissina 400 000 dollaria, mikä olisi verotusteknisesti helppo ratkaisu.

Lehden mukaan jonkinasteinen sopu olisi olemassa siitä, että lähes 30 miljoonaa amerikkalaista välttyisi minimiveron maksamiselta. Samalla kahden miljoonan amerikkalaisen työttömyysturva jatkuisi. Mikäli sopua ei määräaikaan, vuodenvaihteeseen, mennessä löydy, näiden ihmisten työttömyysturva loppuisi.

Sopu olisi The Washington Postin mukaan olemassa myös siitä, että Medicare-terveydenhuoltojärjestelmän rahoitusta ei leikkattaisi. Eräät yritysten ja kansalaisten verohuojennukset mm. koulumaksujen ja tutkimustoiminnan osalta säilyisivät.

Ratkaistavana on edelleen mm. asevoimiin kohdistuvat säästöt sekä perityn omaisuuden verotus.

Presidentti Obama tapasi kongressin johtajia eilen perjantaina ja nämä lupasivat jatkaa ponnisteluja läpi viikonlopun.

Neuvottelut kongressiedustajien käsissä

The Washington Postin saamien arvioiden mukaan sopu on saavutettavissa. Neuvotteluja johtavat nyt senaatin demokraattien ryhmäjohtaja Harry Reid ja republikaanien johtaja Mitch McConnell.

Neuvotteluissa ei riitä, että yhteisymmärrys löytyy tämän vuoden puolella. Sopimuksen on saatava myös kongressin molempien kamarien hyväksyntä.

100-paikkaisessa senaatissa sopimuksen on saatava vähintään 60 ääntä. Demokraateilla on 51 paikkaa ja heitä yleensä tukevilla sitoutumattomilla kaksi paikkaa. Loput on löydyttävä republikaanien riveistä.

Edustajainhuoneessa tilanne on vielä vaikeampi, koska republikaaneilla on siellä enemmistö. Useat republikaaniedustajat ovat liitossa konservatiivisen teekutsu-liikkeen kanssa, joka ei hyväksy minkäänlaisia veronnostoja.

Mikäli neuvottelut eivät tuota tulosta, Yhdysvalloissa astuu voimaan joukko lakeja, jotka automaattisesti nostavat verotasoa ja poistavat monia kansalaisten etuisuuksia.