Vuosi vaihtuu - kartalta katoaa 16 kuntaa

Vuoden alusta Suomessa on 16 kuntaa vähemmän kuin nyt. Seitsemässä vuodessa kuntien määrä on vähentynyt neljänneksellä.

Kotimaa
Oulu-kyltti peitettynä Hailuodon lauttarannassa
Oulun kaupungin reunaa osoittava kyltti peitettynä Hailuodon lauttarannassa.Hanna Juopperi / Yle

Vuoden alussa Suomessa on 320 kuntaa nykyisen 336:n sijaan. Vuoden vaihtuessa toteutuu kymmenen kuntaliitosta, osassa niistä yhteen liittyy useampia kuin kaksi kuntaa.

Laajin liitos on Oulun, Oulunsalon, Haukiputaan, Kiimingin ja Yli-Iin yhdistyminen Ouluksi. Asukkaita uudessa Oulussa on yli 185 000.

Kuo­pion ja Nilsiän yhdistyessä Kuopio puolestaan ohit­taa pinta-alallaan Kou­vo­lan ja Joen­suun. Näin siitä tu­lee suu­ris­ta kau­pun­geis­ta kooltaan suu­rin. Kuopion asukasluku ylittää 100 000 rajan.

Pienin kuntaliitoksista synnyttää 11 000 asukkaan kaupungin

Pohjanmaalla tapahtuu poikkeuksellinen kuntaliitos: Vaasa ja Vähäkyrö liittyvät yhteen ilman yhteistä maarajaa. Vaasaa ympäröi Mustasaaren kunta.

Muutamien kymmenientuhansien asukkaiden kaupunkeja syntyy useita. Etelä-Savossa Mikkeli, Ristiina ja eteläkarjalainen Suomenniemi yhdistyvät Mikkeliksi ja Kerimäki, Punkaharju ja Savonlinna uudeksi Savonlinnaksi. Pohjois-Pohjanmaalla Raahe ja Vihanti yhdistyvät Raahen kaupungiksi.

Satakuntalainen Kiikoinen liittyy pirkanmaalaiseen Sastamalaan. Uudellamaalla Karjalohja, Lohja ja Nummi-Pusula yhdistyvät Lohjan kaupungiksi.

Pienimmät liitoskaupungit syntyvät tällä kertaa Etelä-Pohjanmaan Alavuden ja Töysän sekä Pohjois-Karjalan Kesälahden ja Kiteen yhdistyessä. Alavudella on liitoksen jälkeen 12 000 asukasta ja Kiteellä 11 000.

Nyt tehtävät yhdistymiset ovat viimeisiä, joihin kunnat saavat yhdistymisavustusta Paras-hankkeen mukaisesti.

Vuonna 2012 ei tullut voimaan yhtäkään kuntaliitosta. On tavanomaista, että kuntavaalivuonna liitoksia ei toteuteta.

Vuodesta 2007 kuntien määrä on vähentynyt 111:llä. Vuonna 2006 Suomessa oli 431 kuntaa.