Tietullit käyttöön Göteborgissa

Göteborgissa otetaan tietullit käyttöön vuodenvaihteessa. Tukholmassa tietulleja on maksettu vuodesta 2007 lähtien.

Ulkomaat

Ruotsin toiseksi suurimmassa kaupungissa Göteborgissa otetaan käyttöön tietullit vuodenvaihteessa.

Tammikuun alusta lähtien kaupunkiin saapuvien tai kaupungista lähtevien autoilijoiden on maksettava 8-18 kruunua eli 0.9-2.1 euroa arkipäivisin kello 06 ja 18.30 välisenä aikana.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin tietulleja ei peritä. Lisäksi heinäkuu on tietulleista vapaa kuukausi Göteborgissa. Hälytysajoneuvoilta tai ulkomaisissa rekisterikilvissä olevien autojen kuljettajilta maksua ei peritä.

Tietullien tavoitteena on vähentää liikennettä Göteborgissa noin 15 prosentilla. Ruuhkien lisäksi tietulleilla halutaan vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä.

Tukholmassa tietullit otettiin käyttöön vuonna 2007 ja niiden ansiosta liikenne on vähentynyt kaupungin keskustassa 15-18 prosenttia.

Göteborgiin saapuvien tai Göteborgista lähtevien autojen rekisterikilvet kuvataan tien yläpuolelle asetetuilla kameroilla noin 40 pisteessä. Lasku voidaan maksaa tietyissä kaupoissa ja internetissä tai se voidaan veloittaa suoraan tililtä.

Tietullin maksamatta jättämisestä seuraa 500 kruunun eli noin 58 euron sakko.

Göteborgin kaupunginvaltuusto päätti tietulleista vuonna 2010 ja myöhemmin Ruotsin parlamentti hyväksyi asian. Monet göteborgilaiset kuitenkin vastustavat tietulleja. Noin 45 000 ihmistä allekirjoitti kansalaisadressin, jossa vaadittiin kansanäänestyksen järjestämistä tietulleista.

Lähteet: AFP