103-vuotias Nobel-palkittu menehtyi

Natsivainoista selvinnyt italialainen neurologi, solututkija Rita Levi-Montalcini on kuollut. Hän oli 103-vuotiaana vanhin elossa ollut Nobel-palkinnon saanut.

tiede
Rita Levi-Montalcini sadan punaisen ruusun kanssa 100-vuotisjuhlissaan Italiassa huhtikuussa 2009.
Rita Levi-Montalcini sadan punaisen ruusun kanssa 100-vuotisjuhlissaan Italiassa huhtikuussa 2009. Ettore Ferrari / EPA

Italian solututkija Rita Levi-Montalcini on kuollut 103-vuotiaana kotonaan Roomassa.

Levi-Montalcini palkittiin vuonna 1986 yhdysvaltalaisen biokemisti Stanley Cohenin kanssa lääketieteen Nobel-palkinnolla. Kaksikon uraauurtava solubiologian tutkimus on auttanut ymmärtämään muun muassa syöpien, kasvaimien ja dementian kehittymistä.

Italiassa hänet palkittiin muun muassa senaattorin arvolla.

Levi-Montalcini teki töitä aivan viimeisiin vuosiin saakka.

- 100-vuotiaana pääni toimii paremmin kuin ollessani 20-vuotias. Kiitos kokemuksen, hän totesi vuonna 2009 antamassaan haastattelussa.

Ura kesti 80 vuotta

Levi-Montalcini syntyi 22. huhtikuuta 1909 Torinossa Pohjois-Italiassa. Jo 20-vuotiaana hän aloitti lääketieteen ja kirurgian opinnot.

Ura meinasi katketa, kun vuonna 1938 Italian fasistinen hallinto kielsi juutalaisilta mahdollisuuden toimia muun muassa professoreina yliopistoissa. Vuodesta 1943 hän eli maan alla paossa Italian vallannutta natsihallintoa.

Sodan jälkeen Levi-Montalcini kutsuttiin Yhdysvaltoihin, jossa hän asui yli 20 vuotta. Tuota jaksoa Levi-Montalcini pitää uransa tuottavimpana. Italiaan hän palasi vuonna 1969.

USA:n kaudellaan Rita Levi-Montalcini löysi hermokasvujen tekijän (NGF:n). Se on tekijä, joka vaikuttaa hermojen kasvuun.

Rita Levi-Montalcini oli 103-vuotiaana vanhin elossa ollut Nobel-palkinnon saanut. Hän oli myös pisimpään elänyt Nobel-palkittu.

Lähteet: AP, Yle Uutiset