1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pelokas ja jännittynyt tunnelma Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa

Tilanne Keski-Afrikan tasavallassa on jännittynyt. Maan presidentti myöntyi sunnuntaina ehdottamaan kapinallisille yhtenäishallituksen muodostamista. Kapinalliset ovat varoittaneet etenevänsä pääkaupunkiin.

Sotilaat vartioivat Banguin lentokenttää presidentti Francois Bozizen ja Afrikan Unionin puheenjohtajan Thomas Boni Yayin tapaamisen aikana sunnuntaina. Kuva: Sia Kambou / AFP / Lehtikuva

Tilanne Keski-Afrikan tasavallassa on jännittynyt. Kapinalliset ovat ottaneet hallintaansa useita kaupunkeja ja varoittaneet etenevänsä pääkaupunki Banguihin.

Banguissa tilanteen kuvattiin olleen pelokas myöhään sunnuntaina. Ulkonaliikkumiskiellon takia kadut olivat lähes tyhjiä. Viidakkoveitsin aseistautuneet miehet ovat partioineet estääkseen ryöstelyä.

Keski-Afrikan tasavallan presidentti Francois Bozize ehdotti sunnuntaina yhtenäishallituksen muodostamista tilanteen rauhoittamiseksi. Asiasta ilmoitettiin sen jälkeen, kun Bozize oli tavannut Afrikan unionin puheenjohtajan Thomas Boni Yayin. Yayi vakuutti Banguissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Bozizen sitoutuneen vuoropuheluun kapinallisten kanssa. 

Kapinalliset ovat ilmoittaneet harkitsevansa ehdotusta. Neuvotteluja Keski-Afrikan tasavallan johdon ja kapinallisten välillä on tarkoitus käydä naapurimaassa Gabonissa.

Presidentti Francois Bozizen aseman arvioidaan käyvän koko ajan heikommaksi. Tilanteen kireyttä kuvaa se, että Keski-Afrikan talousyhteisö on lähettänyt joukkojaan maahan.

Myös Ranska on lähettänyt lisää sotilaitaan entisen siirtomaansa pääkaupunkiin suojelemaan kansalaisiaan. Ranska on ilmoittanut, ettei se aio puuttua konfliktiin presidentti Bozizen esittämästä avunpyynnöstä huolimatta.

Useista ryhmittymistä muodostuvat Seleka-kapinalliset tarttuivat aseisiin kolme viikkoa sitten. Toistaiseksi Keski-Afrikan tasavallan armeija ei ole juuri vastustellut kapinallisten etenemistä.