1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vanha mylly heräsi eloon – ja kylä sen mukana

Piskuinen Lohtajan Alaviirteen kylä ei suostu kuihtumaan tyystin hiljaiseksi syrjäkyläksi. Toimelias kyläyhdistys polkaisi kylällä lopettaneeseen vanhaan myllyyn talvikahvilan. Kylän ainoaa kohtaamispaikkaa pyöritetään nyt talkoovoimin.

Ilmiöt
Kuvassa vanha mylly ja nainen työntää kelkkaa pihalla.

Uuden kahvilan perustaminen oli kyläyhdistykselle helpohkoa, sillä kahvilakokemusta oli kertynyt jo 10 vuotta tanssipaikka Meripaviljongin pyörittämisestä.

Nykyisin rauhallinen Lohtajan Alaviirteen kylänraitti oli rientoja ja palveluja täynnä vielä 70-luvulla. Silloin parinsadan hengen kylällä oli kolme pankkia, kaksi kauppaa, huoltoasema, baari ja tanssit joka viikonloppu. Niistä ajoista on jäljellä koulu, hyvä yhteishenki ja uutuutena myllyn tiloihin perustettu kahvila.

Kyläyhdistyksen puuhamies Aimo Kallio uskoo, että talkoohenkeä löytyy.

- Meillä on viisi eri järjestöä tässä kylällä ja ne pystyvät toimimaan yhteen, vaikka ne on eri järjestöjä. On maa- ja kotitalousseuraa, nuorisoseuraa ja kyläyhdistystä. Kun ne saavat yhdessä sellaisen draivin aikaan, niin alkaa tapahtua.

Alavirteen jauhomylly lopetti toimintansa viime syksynä. Kauan kyläyhdistys ei kahvilan perustamista miettinyt, vaan remontoi noin 40 neliön tilan kahvilakäyttöön.

Lammastaloutta ja raamisahausta

Silti tosi-asia on, että talkooporukkarinkiin on vapaaehtoistunut 5-6 henkilöä. Lisää saisi tulla, eikä palkalla voida ketään houkutella.

- Kahvila on avattu 2-3 iltana viikossa, ja kun valot syttyvät, niin ihmisiä saapuu. Onhan tälle tilaus ja tarve.

Samaa vakuuttavat paikalle osunut mieskööri: Hannu Hakkarainen, Mika Kivioja, Jaakko Kauppila ja Raimo Pottala.

- Minulle tämä on työkahvipaikka. Jos muutama muukin on paikalla, niin heti vierähtää rupatellessa vartti tai kaksi. Kahvila on keskitalven piristysruiske, analysoi Hannu Hakkarainen.

Eläkkeellä oleva Raimo Pottala hakee kahvilasta päivän piristystä.

Kahvila on keskitalven piristysruiske.

Hannu Hakkarainen

- Kyläläisiä, joiden kanssa voi vaihtaa ajatuksia ja kuulumisia.

Nytkin miesporukan kahvipuheet soljuvat sujuvasti: päivän aiheina vilahtavat lammastalous ja raamisahaus. Puheenaiheiksi päätyy myös lehtikuusi, joka miesten mielestä on erittäin kestävä ja laadukas rakennusmateriaali.

Lisähaaveita

Kyläyhdistys ei tyydy pyörittämään kahvilaa, vaan mietintämyssystä löytyy tulevaisuuden haaveita Alaviirteen elävöittämiseksi. Kesällä tanssi- ja juhlapaikkana toimivan Meripaviljongin kupeeseen suunnitellaan leirintäaluetta.

- Haaveena olisi sellainen parinkymmenen asuntovaunupaikan alue satama-alueelle, kertoo kyläyhdistyksen sihteeri Aimo Kallio.

Kaikessa tekemisessään kyläyhdistyksellä on luonnollisesti myös tausta-ajatus.

- Varsinkin nuorisolle halutaan jättää elämisen meiningin tuntu omasta asuinpaikasta. Jotta ne muistaisivat, että siellä oli elämää ja viriiliyttä, eikä vain laudat ovissa ja ikkunoissa. Ehkä nuoret haluavat sitten jonain päivänä palata takaisin, omalle kotikylälleen, Aimo Kallio miettii.