Hyppää sisältöön

"Maalaistytöstä kaupunkilaiseksi yhdessä yössä"

Vuoden vaihtuessa Suomessa toteutuu kymmenen kuntaliitosta. Mutta on sitä liitoksia koettu ennenkin, kuten Torniossa 40 vuotta sitten.

Kuva: Yle Perämeri

Tornion nettisivulla kaupungin pitkää historiaa summataan aina vuodesta 1621, jolloin "Kustaa II Aadolf allekirjoittaa Tornion kaupungin perustamiskirjan 12. toukokuuta ja Kaupungin 1. pormestari Anders Pederinpoika aloittaa tehtävässään".

Lapin vanhimman kaupungin historiassa tuorein merkittävä käänne tapahtui 40 vuotta sitten, 1.1.1973. Tuolloin Tornion kaupunki sekä Alatornion ja Karungin kunnat yhdistyvät.

Karungissa varttunut Yle Perämeren uutispäällikkö Pirkko Kukko-Liedes muistelee kuntaliitoksen syntyvaiheita:

"Kuntaliitoksen syntymän aikaan olin vähän toisellakymmenellä oleva karunkilaistyttö. Muistan kuntaliitoksesta parhaiten vuodenvaihteen liitosjuhlat Tornion keskustassa, enkä niitäkään enää kovin hyvin. Muistikuvan taustalla taitavat olla seikat, jotka nuorelle tytölle merkitsivät enemmän kuin kunnalliset koukerot.  Pääsin nimittäin käymään juhladiskossa ja sain laittaa huulipunaa.

Maalaistytöstä tuli kaupunkilainen yhdessä yössä.

Mutta kyllä siihen varsinaiseen asiaankin eli Suur-Tornion syntyyn liittyy muistikuvia. Kaupunkilaisuus tietysti tuntui jännältä. Maalaistytöstä tuli kaupunkilainen yhdessä yössä. Ja heti tuli jotenkin fiinimpi olo!

Mielen pohjalle on kuitenkin jäänyt myös joistain aikuisista välittynyt huoli siitä, mitä tapahtuu kaupungin syrjäisimmille alueille. Ei aivan outo ajatus nykyisessäkään kuntaliitoskeskustelussa.

Karunkilaistytön elämä ei sanottavasti kuntaliitoksen vuoksi tainnut muuttua – tai mistäpä sen tietää, kun vertailukohtaa ei ole."