1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Uudenvuodenmenu suoraan 70-luvulta

Opaskirja 1970-luvulta ohjeistaa tarjoamaan uudenvuodenaattona kevyttä purtavaa. Pöytään suositellaan vaatimattomasti mm. kaviaaria ja punakampelaa.

Kuva: Kodin keittiö kirjaston Kutsut-kirja, Weilin + Göös

Uudenvuodenaattoa on perinteisesti vietetty Suomessa perunasalaatin ja nakkien voimin. Nykyisin menu on laajentunut ja esimerkiksi monessa lapsiperheessä nautitaan aattona maissitortilloja erilaisilla täytteillä.

Juomaksi tarjotaan samppanjaa tai valkoviiniä.

Kodin keittiö kirjaston Kutsut-kirja, Weilin + Göös

Kodin keittiökirjasto -sarjaan kuuluva Kutsut-kirja perustuu tanskalaiseen alkuteokseen. Vuonna 1972 suomennettu teos ohjeistaa myös uudenvuodenaaton tarjoiluihin.

1970-luvulla uudenvuodenmenu koostui kaviaarin, paahtoleivän, sitruunalohkojen ja samppanjan ympärille. Ruokaisampi vaihtoehto on opaskirjan mukaan valmistaa punakampelaa perunalisäkkeellä.

Joulumässäilyn jälkeen kevennetään

Kutsut-kirja kertoo, että joulumässäilyn jälkeen uudenvuodenaaton vieraat varmasti toivovat kevyttä päivällistä. Kirja antaa myös säästövinkin kertomalla, että sammenmädin voi korvata edullisemmalla rasvakalan mädillä.

Lipeäkalaa ei suositella uudenvuodenaaton tarjottavaksi, sillä sitä on syöty jouluna jo aivan tarpeeksi. Muita kalaruokia sen sijaan suositaan.

Jälkiruoaksi Kutsut-kirja suosittelee jäätelöä. Vaniljajäätelöön sekoitetaan ananaspaloja ja jäätelö annostellaan valmiiksi tarjoiluastioihin. Tarjoilukulhot laitetaan pakastimeen ja niiden annetaan olla siellä, kunnes jäätelö on todella kovaa. Annokset viimeistellään valkuaisvaahdolla ja koko komeus paistetaan uunissa.