1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Umayya Abu-Hanna

Maailmanloppu asuu aina ihmisessä

Uusi vuosi tuli kuin tulikin, vaikka maailmanlopulla peloteltiin. Voisiko vuosi 2013 olla ihmismäisempi, pohtii Yle Lahden päällikkö Päivi Kuisma.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Vuonna 2012 ei sitten tullutkaan maailmanloppua, vaikka kaikenmaailman hörhöilijät saivat vanhan joulun aluspäivinä ihmiset jopa valmistautumaan elämän loppumiseen eri puolilla maapalloa.

Maya intiaanien povaamaa maailmanloppua ei tullut, mutta maailmanlopun meininki jäi. Ihmisissä itsessään asuu maailmanlopun meininki – onko se nyt suurempi kuin milloinkaan muulloin, tuskinpa.

Ihminen on vihassaan aina tappanut ja syrjinyt siitä huolimatta, että ihmisyyden ja inhimillisyyden perusperiaatteisiin kuuluu elämän arvostaminen, toisesta ihmisestä huolehtiminen ja joka ainoan ihmisen tasa-arvoinen kohtelu. Tiedäthän nämä juhlapuheiden sloganit.

Joulun tienoolla silmiini osui kaksi juttua Hesarista, jotka panivat miettimään tämän ajan ihmisten sisäisiä riivaajia. Toinen kertoi norjalaisen joukkomurhaajan Anders Breivikin vihan alkuperästä ja toinen palestiinalaissyntyisen, suomalaiseksi kasvaneen ja sittemmin Amsterdamiin muuttaneen Umayya Abu-Hannahin muuton syistä.

Abu-Hannah joutui jättämään Suomen, koska suomalaiset, ihan tavalliset ihmiset eivät hyväksyneet hänen tuolloin kolmivuotiasta afrikkalaistaustaista Reema tytärtään. Tytär ja äiti saivat jatkuvasti kuulla nimittelyä rättipääksi, terroristiksi, neekeriksi, nimittely tuntui uhkaukselta ja vielä pahemmaltakin teolta. Suomessa tumma iho on kerta kaikkiaan pelottava vihamagneetti.

Breivikiä lehti luonnehti ihmisenä, joka oli irrallaan kaikesta, ilman syvyyttä tai ydintä. Hän täytti tyhjyyttään kuluttamalla, pelaamalla ja lietsomalla itseensä vihaa internetistä. Ja jotta ei joutuisi tunnustamaan tyhjyyttään, hän rakensi itselleen hahmon, jota yritti asuttaa. Tuntuuko yhtään tutulta ilmiöltä? 

Hienoista ihmisyyden periaatteista huolimatta, aina kun tilanne sallii, me tämän ajan ihmiset nimittelemme, arvioimme asioita ja toinen toisiamme täysin omien ennakkoluulojemme varassa, kadehdimme, syyttelemme, pelkäämme ja teemme tekoja, joilla maailmanloppu on aina mahdollinen.

Oikein hyvää ja ihmismäistä uutta vuotta 2013!