Hyppää sisältöön

Karjalan Kunnailla Kaitsu: Olin vähän laiska

Karjalan Kunnailla TV-sarja sai parhaimmillaan lähes miljoonayleisön. Taksikuskin poikaa, Kaitsu Sahiojaa näytteli kontiolahtelainen Mikael Ikonen. Kontiolahdella kuvitteellisessa Miikkulassa tehdyistä kuvauksista jäi lämpimät muistot, sanoo Ikonen. Tulevan kevään abiturientti ei kuitenkaan hae teatterialan kouluihin, mutta työskentely media-alalla kiinnostaa.

Kuva: Tapio Laakkonen / Yle

Ohjaaja Markku Pölönen löysi Kaitsu Sahiojan rooliin sopivan pojan koulun joulujuhlasta, sanoo Mikael Ikonen:

- Legenda kertoo, että itse mestari Pölönen bongasi minut koulun joulujuhlasta. Pölönen soitti minulle ja kysyi lähdetkö tähän hommaan mukaan. Mietin hetken ja totesin, että tää on niitä "kerran elämässä tilaisuuksia" ja niihinhän pitää tarttua.

Repliikit suuhun sopivaksi

Karjalan Kunnailla kuvauksia tehtiin neljänä kesänä. Kuvaukset alkoivat vuonna 2006, viimeisen kerran Kontiolahdella kuvattiin 2009. TV:ssä sarjan viimeinen jakso nähtiin vuoden 2012 helmikuussa. Kuvauksista jäi Mikael Ikoselle hyvät muistot:

- Kokonaisuudessaan se oli todella hieno kokemus. Karjalan Kunnailla on suuri osa minun lapsuutta ja nuoruutta. Vaikka olinkin nuori, niin hyvin minut otettiin vastaan. Ammattinäyttelijöiltä sain hyviä

Minä olin vähän laiska opettelemaan repliikkejä

vinkkejä ja niiden juttuja oli mukava kuunnella. Huonoja puolia oli se, että kuvaamishommat on paljon odottelua ja epäsäännöllisiä työaikoja.

- Minua myös kovasti hävetti, kun otokset eivät minulla menneet kerralla purkkin. Minä olin vähän laiska opettelemaan repliikkejä. Ohjaaja sanoikin usein, että väännä repliikit omaan suuhun sopivaksi ja niinpä usein teinkin.

Teatterikärpänen ei kuitenkaan puraissut kovin voimallisesti Mikael Ikosta. Tulevan kevään abiturientti ei hae teatterialan kouluihin, mutta media-ala kiinnostaa nuorta miestä:

- Kameran edessä tai takana oleminen kuitenkin kiinnostaa sen verran, että media-alalle aion hakeutua. Äidinkieleen pitänee panostaa kirjoituksissa, tuumii Ikonen.

Pituutta ja partaa

Kaitsu Sahiojan roolista ei Mikael Ikosta enää tahdo tunnistaa, sillä pituutta on tullut lisää sitten kuvausvuosien, pituutta Ikosella on reilusti yli 180 cm. Siloposket ovat saaneet myös partaa seurakseen. Muutamia vuosia sitten Ikonen kyllä tunnistettiin helposti:

- Kyllä monet saattoivat kadulla sanoa, että "eikös sinun pitäis olla telkkarissa", mutta ei julkisuudesta ole ollut minulle mitään haittaa, päinvastoin. Pari kertaa nimmaria kyseltiin, ei muuta.