Tupakantuskat välttää lääkkeellä

Vieroitusoireiden pelko on usein tupakoinnin lopettamisen tiellä. Lääkärin määräämä reseptilääke voi olla apu.

terveys
Mies sytyttää tupakkaa.
Arja Lento / Yle

Nikotiinikorvaushoidot ovat yhä kasvava lopettajan apuneuvomarkkina, mutta ainakin Turussa osataan nykyään kysyä myös lopettamiseen tarkoitettuja reseptilääkkeitä.

Turun Työterveystalon savuttomuushoitaja Maarit Vahtola-Harju sanoo, että hänen vastaanotollaan käy monenlaisia tupakoinnin lopettamista aikovia.

- Tällä hetkellä motiivina on usein yleinen suhtautuminen tupakoitsijaan. Tupakoitsija kokee olevansa tietyllä tavalla toisen luokan kansalainen. Kokemus motivoi selkeästi, sanoo Vahtola-Harju.

Työssä olevan kannattaa aina selvittää, miten työnantaja tukee tupakoinnin lopettamista. Työnantajan näyttämäään vihreään valoon liittyy usein taloudellisia kannustimia.

Ei sovi kaikille

Reseptilääkkeiden käyttöä rajaavat vaadittava lääkärin valvonta, suhteellisen kallis hinta ja sivuoireiden pelko. Lääkekuuri pitää lopettaa heti, jos lopettajan mielialassa alkaa tapahtua muutoksia.

Tupakoija kokee olevansa toisen luokan kansalainen.

Maarit Vahtola-Harju

Tupakoinnin lääkkeiden avulla lopettaneita puheet tuotteiden kalliista hinnasta hymyilyttävät. Askin tai enemmän päivässä polttaneilla ei mene kauaakaan, kun lääkkeen hinta on ansaittu takaisin. Taloudellinen ja terveydellinen hyöty vain kertautuu vuosien kuluessa.

Erilaiset terveysongelmat voivat olla este lääkekuurille. Keskustelu lääkärin kanssa on avainasia.

Lääkkeistä kertoo vain viidakkorumpu

Vertaisviestintä eli viidakkorumpu vaikuttaa lääkkeiden kysyntään paikallisesti. Savuttomuushoitaja Vahtola-Harju kertoo, että suurin osa hänen vastaanotolleen Turussa tulevista kysyy nykyään lääkevalmistetta tuotenimellä. Muuta syytä ilmiöön ei ole tiedossa kuin aiemmin lopettaneiden hyvät kokemukset.

Niin sanottuja tupakointilääkkeitä ei mainosteta. Lääkeyhtiöt eivät saa markkinoida tuotteita millään tavalla muille kuin lääkäreille.

Lopettaminen vaatii oman halun

Tupakoinnin lopettaminen lääkkeellä edellyttää aina vahvaa omaa halua. Vaimon tai pomon halu ei käy motivaatioksi. Lääkeaineet – varenikliini ja bupropioni – vaikuttavat aivoihin eri tavoilla, mutta molempien vaikutusmekanismi edellyttää aitoa lopettamistahtoa käyttäjältä itseltään.

Usein lääkekuurin helpottavin puoli tupakkalakkojen konkareille on, että kuurin aikana tapahtuva lopetus ei aiheutakaan pitkiä ja vaikeita vieroitusoireita. Retkahdustakaan ei silloin yleensä tarvitse pelätä.

Vaimon tai pomon halu ei käy motivaatioksi lopettamiselle.

Maarit Vahtola-Harju

Monille on yllättävä kokemus, kun lääkekuurin aikana tupakka muuttuu vastenmieliseksi tai yhdentekeväksi asiaksi. Polttaminen on voinut olla keskeistä elämänsisältöä vuosien ajan.

- Pitää löytää uutta tekemistä käsille ja uusia syitä pitää välillä taukoja, neuvoo savuttomuushoitaja Maarit Vahtola-Harju. Hänen asiakkaistaan useimmat onnistuvat lopettaminen lääkkeen avulla.

Myynti tasaisen hillittyä

Tupakoinnin lopettamislääkkeet eivät ole lääketeollisuudelle suurta bisnestä. Markkinajohtaja, lääkeyhtiö Pfizerin tuotteen myynti on noin 3 miljoonaa euroa vuodessa. Pfizer kertoo myyvänsä erilaisia nikotiinin korvaustuotteita yli kymmenkertaisella summalla vuosittain.

Suomen lääkemarkkinoiden vuosiarvo on noin kaksi miljardia euroa. Tupakkaveroa valtio kantaa noin 700 miljoonaa euroa vuodessa.