Piti bileet - pääsi valtuustoon

Inarilainen valtuustoehdokas Toini Sanila (kesk.) halusi viimeisen vaalikampanjansa myötä ilahduttaa lähimmäisiään vielä kerran. Hän järjesti kotonaan Sevettijärvellä isot vaali-iltamat, joihin osallistui lähes sata henkilöä. Halpaa se ei ollut. Toini käytti vaalikampanjaansa 1577 euroa, eniten koko Inarissa. Siitä suurin osa kului juhlien pitämiseen.

Inari
Toini Sanila
Toini Sanila

Sanila kertoo idean juhliinsa tulleen jälkikasvun, eli omien tyttärien kautta. Paluuta Keskustan riveihin piti juhlia, joten kunnon tupailta oli paikallaan. Raha oli sivuseikka.

- Olen aikaisemmin ollut nimenomaan keskustalainen, viimeiset 16 vuotta sitoutumattomien riveissä politiikkaa tehnyt Toini Sanila kertoo.

Tupaillat ja vaalikentillä kiertäminen olivat tulleet Toinille tutuiksi jo Ilomantsissa asuessaan. Sanila kertoo syntyneensä keskustalaiseen kotiin ja saaneensa sieltä vaikutteita vaalityöhönsä. Nyt hän sovelsi niitä ensimmäisen kerran käytäntöön.

- Nyt järjestin kunnon tupaillan ja kiersin koko pitäjän, tapasin ihmisiä ja pidin hauskaa, Sanila sanoo.

Kyllä jalkatyö aina koneen voittaa

Facebook ei vielä vakuuta Toini Sanilaa. Hän käytti sitä kampanjassaan säästäen. Hän oli tehnyt henkilökohtaisen periaatepäätöksen olla koskematta siihen, mutta läheisten painostuksesta pyörsi sen. Toini on kuitenkin sitä mieltä, ettei kone voi henkilökohtaista kontaktia voittaa koskaan.

- Omat tyttäret tekivät pohjatyön ja alustan. Minä kirjoitin, kun sattui asiaa olemaan, Toini kertoo vähistä kokemuksistaan verkossa.

Seuraavalla kerralla, jos sellainen vielä tulee, Sanila aikoo ottaa Facebookin paremmin haltuun, koska hän on kuullut kokoomuksen suuren vaalivoiton olleen juuri sen ansiota.

- Sanoivat Facebookin olleen ratkaisevan tekijän kokoomuksen vaalityössä, kait se on sitten opeteltava, Sanila nauraa.

Huonosti ei toki käynyt Toinillekaan. Vaaleissa hän sai 86 ääntä ja vatuustopaikan. Jonkin verran ääniä olisi Sanilan mukaan saanut mieluusti vielä tulla, että hän olisi voinut haaveilla siiitä valtuuston puheenjohtajan paikasta.