"Voi olla että Talvivaara pelasti Järvi-Suomen"

Iisalmelainen dokumentaristi Hannu Hyvönen vastusti sanojensa mukaan viimeiseen asti Talvivaaran vastaiseen kansanliikkeeseen liittymistä.

Kotimaa
Hannu Hyvönen.
Anja Hiltunen / Yle

"Alkoi vauhdikkaasti", kuvaa tunnettu Talvivaara-aktivisti Hannu Hyvönen liittymistään kansanliikkeeseen. Hänen vaimonsa oli pyytänyt miestä mukaan jo aiemmin, mutta saanut kieltävän vastauksen.

Siinä sitten odotettiin neljä tuntia poliisia ja ihmeteltiin.

Hannu Hyvönen

- Sanoin että minulla on muutakin tekemistä. Tiesin että kun antaa pikkusormen tuollaiseen toimintaan, se vie koko käden, iisalmelainen Hyvönen sanoo.

Hän oli oikeassa: ensimmäisen Vuokatissa järjestetyn mielenosoituksen jälkeen Hyvönen päätyi vaimoineen kuvaamaan Talvivaaran allasta "pikkuisen luvatta". Pian hän löysi itsensä pidätettynä Talvivaaran vartiokopista.

- Siinä sitten odotettiin neljä tuntia poliisia ja ihmeteltiin, että ketä tässä syytetään ja mistä. Meidän mielestä oli havaittu ympäristörikos: oli myrkyllisiä altaita joihin muuttolinnut laskeutuivat. Mutta meitä epäiltiin siitä, että olimme tuoneet linnut sinne tahallaan ja jotakin muuta, Hyvönen kertoo.

Lintulöydöstä seuraa Hyvöselle vielä oikeusjuttu, kun hän joutuu vastaamaan tammikuun lopussa syytöksiin luvattomista kuvauksista ja kaivosalueelle tunkeutumisesta.

Rakkaus Savon vesistöön syttyi airot käsissä

Yksi käänne Hannu Hyvösen suhteessa Talvivaaraan tuli jo monta kuukautta ennen kohua herättänyttä kipsisakka-altaan vuotoa. Se tapahtui kesällä, kun Hyvönen päätti tutustua nikkelikaivoksen vaikutuspiirissä olevaan vesistöön.

Kukaan ei ole pystynyt sanomaan, että meidän viestinnässä olisi vääriä tietoja.

Hannu Hyvönen

- Vietin elämäni ihanimman kesän soutamalla näissä vesistöissä. Voin sanoa, että se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Sitten kun päästö tuli, niin kyllä se iski ihan eri tavalla kun oli tieto siitä, mitä me olemme ehkä menettämässä. Ahdisti paljon, Hyvönen kuvaa.

Hyvösen mukaan on helppo kuvitella, että Talvivaaran vastustajat ovat etelän luonnonsuojelijoita tai Ylä-Savon anarkisteja. Todellisuudessa kansalaisliikkeessä on kuitenkin tuiki tavallisia ihmisiä, "ei mitään ituhippejä", aktivisti sanoo. Siitä voi seurata myönteisiäkin asioita.

- Jos Talvivaaran katastrofaalista päästöä ei olisi tullut, emme olisi hereillä ollenkaan siihen uhkaan, mikä koko Järvi-Suomen yllä on. Voi olla, että jälkipolvet toteaa, että Talvivaara pelasti Järvi-Suomen – mutta se riippuu sitä, miten ihmiset havahtuvat tähän tilanteeseen.

Aktivismi toi riidankylväjän leiman

Hannu Hyvönen on ennen Talvivaaraa kuvannut yhden dokumenttielokuvan, joka käsitteli Inarin hakkuukiistoja. Kertomansa mukaan hänestä tuli dokumentintekijä, koska "koneistot pystyvät määrittelemään sen, mitä ihminen tietää".

- Minulle on sanottu mediankin taholta, että menee uskottavuus, kun olen ensin Inarissa, sitten ilmestyn tänne ja joskus olen geenimuuntelukamppailussa. Minusta se on enemmänkin uskottavuutta lisäävä asia kuin vievä, hän kertoo.

Hyvönen on muutenkin harmissaan Stop Talvivaaran mediassa saamasta kohtelusta. Hänen mielestään kansanliikkeen on vaikeampi saada viestiä läpi kuin viranomaisten, viestin totuudellisuudesta riippumatta.

- Kukaan ei ole pystynyt sanomaan, että meidän Stop Talvivaara -viestinnässä olisi vääriä tietoja. Mutta sellaista mielikuvaa levitetään. Minusta se on epäoikeudenmukaista, koska olen hirveän valmis oikaisemaan vääriä käsityksiä jos minulla on niitä.