1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Turun yliopisto kannustaa luovuttamaan kantasoluja

Suomen Veripalvelun luuytimenluovuttajarekisterissä on 20 000 luovuttajaa, mutta määrä kutistuu sadoilla joka vuosi. Uusia luovuttajia tarvitaan 1 500 vuosittain.

Kuva: Mikko Haapanen / YLE

Turun yliopiston aloittama haaste etsii lisää kantasolujen luovuttajia Suomen yliopistojen keskuudesta. Haasteen puuhamiehenä toimiva tietojärjestelmätieteen lehtori Antti Tuomisto sai ajatuksen tempaukseen luuytimenluovuttajarekisterin 20-vuotisjuhlatilaisuudessa keväällä.

- Se kolahti, kun kävi ilmi, että rekisteriin kaivataan nuoria miehiä. Hoksasin siitä sitten, että yliopistomaailmassahan on jonkun verran nuoria miehiä, Tuomisto naurahtaa.

- Yliopiston rehtori Kalervo Väänänen sekä SPR ja Luuytimenluovuttajarekisteri lähtivät mukaan ja nyt olemme jättäneet haasteen Itä-Suomen yliopistolle, hän jatkaa.

Kampanja keräsi yli 250 luovuttajaa

Suomen Veripalvelun luuytimenluovuttajarekisterissä on 20 000 luovuttajaa, mutta määrä kutistuu ikääntymisen ja sairauksien takia sadoilla joka vuosi.

Kantasolujen luovuttaminen on olematon vaiva suhteessa siihen, mitä sillä voidaan saada aikaiseksi.

Antti Tuomisto

Uusia luovuttajia tarvitaan vuosittain noin 1 500. Turun yliopiston kampanja poiki syksyllä reilut 250 uutta luovuttajaa.

- Laskeskelin, että yliopistolla on yli 20 000 potentiaalista luovuttajaa. 200 luovuttajaa tavoittelimme ja lopulta saimme kasaan 257 jäsenhakemusta. Enemmänkin olisi voinut olla, mutta tämä oli hyvä alku.

Viimeinen mahdollisuus hoitoon

Luuytimestä tai verestä erotettavia kantasoluja käytetään leukemian ja muiden vakavien verisairauksien hoitoon.

Tutkijat eivät tiedä, miksi ihminen sairastuu leukemiaan. Kukaan ei tiedä, keneen se iskee seuraavaksi.

Antti Tuomisto

- Jos muut hoidot eivät auta, niin sitten oman veren kantasolujen tuhoaminen ja siirteen saaminen sopivalta luovuttajalta on ainoa vaihtoehto, Tuomisto sanoo.

Tuomiston mukaan kantasoluhoitojen ennusteet ovat nykyään hyviä. Itsekin kantasoluja luovuttanut Tuomisto toivoo, että mahdollisimman monet hakisivat luovuttajiksi.

- Lääkäri tai tutkijat eivät tiedä, miksi ihminen sairastuu leukemiaan. Kukaan ei tiedä, keneen se iskee seuraavaksi. Kantasolujen luovuttaminen on olematon vaiva suhteessa siihen, mitä sillä voidaan saada aikaiseksi.

Rekisteriin liittyminen vaivatonta

Luuytimenluovuttajarekisteriin liittymisestä on tehty aikaisempaa vaivattomampaa. Veripalvelun verkkosivuilta voi tilata itselleen hakemuksen edellyttämät kaavakkeet ja sylkinäytetarvikkeet.

- Siinä vaiheessa ei tarvitse antaa verinäytettä, kun haluaa liittyä rekisteriin.

- Kotiin voi tilata paketin, sitten sylkäistään pulloon ja lähetetään paketti takaisin.