1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotimaisella elokuvalla ennätysvuosi

Kotimaisella elokuvalla on ollut tänä vuonna ennätysmäärä katsojia. Myös kotimaisia ensi-iltoja on valmistunut poikkeuksellisen paljon.

kulttuuri
Still from Risto Räppääjä ja viileä Venla
Nordisk Film

Suomen elokuvasäätiön mukaan kotimaista elokuvaa käytiin katsomassa 2,4 miljoonaa kertaa. Edellinen kotimainen katsojaennätys on vuodelta 2010. Silloin elokuvateatterikäyntejä oli 2,1 miljoona.

Myös kotimaisia ensi-iltoja nähtiin elokuvateattereissa ennätyksellisen paljon. Pitkän elokuvan teatteriensi-iltoja oli 36, joista näytelmäelokuvia oli 26 kappaletta ja dokumenttielokuvia kymmenen.

Lisäksi teattereissa nähtiin lyhytelokuvanäytös sekä kolme kansainvälistä yhteistuotantoa, joissa suomalainen tuotantoyhtiö on ollut mukana yhtenä tuottajista.

Vuoden katsotuin kotimainen elokuva on Mari Rantasilan ohjaama Risto Räppääjä ja viileä Venla*, *jonka on nähnyt 310 000 katsojaa. Toiseksi katsotuimmaksi nousi Mika Kaurismäen ohjaus Tie pohjoiseen. _Vesa-Matti Loirin ja Samuli Edelmanin tähdittämällä elokuvalla on yli 260 000 katsojaa. Kolmanneksi eniten katsojia, lähes 210 000 keräsi Antti J.Jokisen ohjaama _Puhdistus.

Lue seuraavaksi