1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kotimainen indie-elokuva on kielletty alle kolmekymppisiltä

Elokuvaohjaaja Jarmo Lampela ohjasi kotimaisen indie-elokuvan, jota suositellaan yli 30-vuotiaille. Miesten välisiä keskusteluja saa ensi-iltansa perjantaina.

Kulttuuri
Näyttelijä Juha Kukkonen elokuvassa Miesten välisiä keskusteluja
Vegetarian Films 2012

Vuoden ensimmäinen kotimainen elokuvaMiesten välisiä keskustelujapovaa erilaista uutta vuotta suomalaisiin elokuvateattereihin. Se on tehty pienellä budjetilla, pienellä tekijäryhmällä ja ilman Suomen elokuvasäätiön tuotantotukea.

Tää Mairisaari on ihan mahtava tuttavuus. Näyttelijälle on aina hienoa saada esittää tommoista tyyppiä, joka on erittäin epämielyttävä.

Juha Kukkonen

Valtaosaa suomalaisista elokuvista ei olisi edes olemassa ilman tuotantotukea, mutta elokuvaohjaaja Jarmo Lampelan luotsaama porukka ei edes hakenut tukea.

- Halusimme katsoa, minkälainen voisi olla suomalainen indie-elokuva, Lampela taustoittaa.

- Normaalin kolmen neljän vuoden kehittelyn sijaan päätettäisiin lokakuussa, että aloitamme kuvaukset jo maaliskuussa, Lampela kertoo elokuvan taustoista.

Pahapäinen kirjailija avautuu

Pelkältä dialogilta kalskahtavasta nimestään huolimattaMiesten välisiä keskustelujaon paljon muutakin kuin pelkkiä keskusteluja. Sen tarina etenee monella tasolla kuin romaani, mikä sopii varsin hyvin, kun päähenkilönä on kirjailija.

Autot eivät räjähtele, meillä on heikot takaa-ajot ja huonot väkivalta- ja seksikohtaukset.

Jarmo Lampela

- Meillä Suomessa on kirjailijoita, jotka ovat olleet rohkeita sanomaan. Paavo Haavikko, Jari Tervo, Ilkka Kylävaara ja Hannu Salama ovat olleet suomalaista kulttuuria kommentoivia merkittäviä persoonia, Lampela perustelee valintaa.

Kirjailija Kari Mairisaari on itsekäs, vastenmielinen ja paha suustaan. Häntä näyttelevä Juha Kukkonen on roolissa kuin kotonaan.

- Tää Mairisaarihan on ihan mahtava tuttavuus. Näyttelijälle on aina hienoa saada esittää tommoista tyyppiä, joka on erittäin epämielyttävä alussa. Elokuvan aikana tapahtuu kuitenkin aika iso muutos, Kukkonen sanoo.

Aikuisille sallittu

_Miesten välisiä keskusteluja _on markkinoitu yli 30-vuotiaiden elokuvana. Aikuisyleisön saaminen teatteriin on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Sen tietää myös elokuvan ohjaaja.

- Aika monta kertaa on sanottu, että varsinkin yli 40 vuotta vanha yleisö valitsee yhden elokuvan vuodessa. Jos se on kotimainen, niin se on yleensä sotaelokuva, Lampela sanoo.

Sotakin on läsnä elokuvassa. Kirjailijan työn kuvaamisen ja itsekkyyden lisäksi se käsittelee nimittäin Balkanin sotaa ja syyllisyyden kysymyksiä. Mitään tehosterallia on kuitenkin turha odottaa.

- Tässä ei ole sitä normaalia intressanttia kamaa, mitä löytyy mainstream-yleisölle suunnatuista elokuvista. Autot eivät räjähtele, meillä on heikot takaa-ajot ja huonot väkivalta- ja seksikohtaukset, ohjaaja mainostaa.

Lampelan ja Kukkosen tavoitteena on jatkaa yhteisiä, nopealla aikataululla toteutettuja elokuvia. Seuraavaa elokuvaa kuvataan jo, tuotantotuen turvin, ja se nähdään elokuvateattereissa syksyllä.