Presidentti kiirehtii hallitusta ja työmarkkinajärjestöjä ratkaisuihin

Presidentti Sauli Niinistö kannustaa hallitusta ja eduskuntaa rohkeisiin päätöksiin Suomen velkaantumis- ja ikääntymisongelmien ratkaisemiseksi. Ensimmäisessä uudenvuodenpuheessaan Niinistö toivoi myös työmarkkinajärjestöiltä sopua riitelyn sijaan.

Kotimaa
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Sauli Niinistön ensimmäinen uudenvuodenpuhe oli hyvin talouspainotteinen. Suomen ikääntyminen ja velkaantuminen vaativat nyt hänen mukaansa vaikeasti nieltäviä rohtoja. Maan isän mielestä poliittisilla päättäjillä ei ole enää aikaa tuhlata toisensa ohi puhumiseen.

- Kannustan hallitusta ja eduskuntaa rohkeuteen, pienimmän yhteisen nimittäjän etsiminen ei nyt riitä, Niinistö sanoi.

Presidentti sanoi uskovansa, että kansakin palkitsisi päättäjät, jotka uskaltaisivat nähdä oman etupiirinsä ulkopuolelle.

Niinistö sanoi odottavansa paljon myös työmarkkinajärjestöiltä, jotka ovat presidentin mukaan sentään ollet aidosti huolissaan työllisyyden ja talouden hiipumisesta.

- Yhteinen huoli tuottaa yleensä sovintoa, ei riitaa. Se olisi arvokas viesti poliittiseen pöytään, presidentti sanoi.

Suomalaisten perusarvot murentumassa

Presidentti oli huolissaan myös yhteiskunnallisen eheyden rapautumisesta. Itsekkyys ja suoranainen ahneus ovat hänen mukaansa nousemassa, oikeudentunto kuihtumassa.

- Ei tehdäkään, niin kuin oikealta tuntuu, vaan miten saadaan itselleen eniten hyötyä, Niinistö sanoi.

Tämä vie yhteisöltä luottamusta, vaikka juuri niukkoina aikoina pitäisi ajatella edusta luopumista, presidentti sanoi.

Myös työnteon arvostuksen väheneminen huolettaa Niinistöä.

- On vaikea ymmärtää, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän.

Talous on myös ulkopolitiikkaa

Tasavallan presidentti lupaa vahvistaa ulkopolitiikan taloudellista ulottuvuutta. Niinistön mukaan valtiot suojaavat yhä raskasta ja suurteollisuutta myös lännessä. Tämä on Suomelle on kova haaste.

- Tavoitteenani on kaikin keinoin tukea suomalaisten yritysten ja yrittäjien kansainvälistä pärjäämistä, Niinistö sanoi.

Varsinaiset ulkopoliittiset linjaukset olivat perinteisiä. Suomi haluaa vahvistaa EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, kehittää kumppanuutta Naton kanssa ja edistää pohjoismaista yhteistyötä.

Uudenvuodentoivotuksissaan presidentti Niinistö palasi presidentti Ahtisaaren linjoille ja toivotti lopuksi Jumalan siunausta. Siunaustoivotushan leimattiin Ahtisaaren aikana turhan amerikkalaiseksi.