Hyppää sisältöön

Aikuinen haluaa lässyttää

Nuorten naisten puhetapaan on ujuttautunut vaivihkaa korostettua lapsekkuutta. Tutkijan mielestä kyse saattaa olla siitä, että puhujat ilmentävät sillä tietynlaista naisellista identiteettiä.

Kuva: Yle

Tarkkakorvainen voi kuulla ostoksilla ja kahviloissa sekä julkisuudessa kaupunkilaisnaisten käyttävän nousevan intonaation lisäksi narinaa, mistä syntyy lapsekkaan pehmeä vaikutelma.

Lapsekkuus puhetapana on orastava ilmiö. Kyse saattaa olla tietynlaisen naisellisuuden ilmentämisestä, sanoo helsinkiläistä puhetapaa aiemmin tutkinut Johanna Vaattovaara Helsingin yliopistosta. Hän arvioi, että vaikutelma lapsekkuudesta syntyy muun muassa narinasta, joka on sukua helsinkiläiselle ässälle ja nousevalle intonaatiolle.

- Se pehmeys tulee useista kielen piirteistä ja ilmiöistä, mutta kun pitää korviaan auki kaupungilla liikkuessa, niin se on varmasti osa pääkaupunkilaista kielenmaisemaa. Veikkaukseni on se, että ehkä nuoret naiset tekevät sillä tietynlaista feminiiniä identiteettiä, Vaattovaara sanoo.

Myyjä haluaa olla kaverisi

Lapsekkuutta puhetyylinä ja sen levinnäisyyttä olisi syytä tarkastella, tutkia lähemmin, lisää tutkija. Pehmeällä, korostetun lapsekkaalla puhetavalla asiakaspalvelija voi tavoitella tuttavuutta tai läheisyyttä. Eri puhetapojen käyttötarkoitus ja merkitys ovat kuitenkin vahvasti sidoksissa tilanteeseen.

- Samaa resurssia käytetään vähän erityyppisten identiteettien tuottamiseen. Varmasti joissain tilanteissa se on lapsellista lässytystä tai jopa irtisanoutumista vastuusta. Jossain muussa pehmeys voi olla pehmeyttä joltakin muulta kannalta, Vaattovaara pyörittelee.

Olennaista olisi myös tarkastella kenen kanssa ja mitä lapsekkaalta kuulostava puhekumppani kommunikoi.

Lapsekkuudella ei ole rajoja

Tutkija Johanna Vaattovaara kertoo kokeesta, jossa eri puolilta Suomea tuleville ihmisille soitettiin näytteitä nousevasta intonaatiosta. Esimerkiksi keskisuomalaiset teinit kertoivat kavereidensa puhuvan kiekuen. Nouseva intonaatio on silti leimallisesti pääkaupunkilaisuuteen yhdistetty puhetapa.

- Sillä on stereotyyppinen maine, Vaattovaara sanoo.

Samassa testissä ihmisiä pyydettiin matkimaan pääkaupunkilaista puhetapaa, jolloin ilmeni, että "stadilaisuuteen" liitetään myös esimerkiksi korkealta, suun etuosassa puhuttu narina. Siinä missä nouseva intonaatio on levinnyt maakuntiin, voi Vaattovaaran mielestä lapsekkuudesta kertova narina hyvinkin tarttua puheenparteen syrjäkylillä.

.
.