1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkimus: Opiskelijoiden lukemisvaikeudet yllättävän yleisiä

Lukeminen voi kuitenkin kehittyä hyvin vielä aikuisiälläkin, toteaa tutkija Petri Vanninen väitöskirjassaan.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan noin joka kolmannella toisen asteen opiskelijalla on ongelmia mekaanisen lukemisen perustekniikassa.

Lukemisvaikeudet rajoittavat elämää monin eri tavoin, mutta lukeminen voi onneksi kehittyä aikuisiälläkin, toteaa kasvatustieteen maisteri Petri Vanninen tutkimuksessaan.

Vanninen testasi kahdessa kuntoutuskokeilussa opiskelijoille suunnattua harjoitusmateriaalia. Koeryhmän opiskelijoiden lukemissuoritukset paranivat selvästi harjoitusjakson aikana.

Vanninen toteaakin, että kuntouttaminen myös aikuisiällä on tärkeää, sillä lukemisvaikeudet tuovat elämään erilaisia rajoituksia. Työelämässä lukemisvaikeutta voidaan piilotella ja valikoida sellaisia tehtäviä, jotka eivät vaadi merkittävää lukutaitoa, vaikka kapasiteettia olisi vaativampiinkin töihin.

Vannisen mukaan ongelmien yleisyys yllättää. Hän toteaa, että monelle on jäänyt kouluajoilta kolhuja lukemisvaikeuksien vuoksi. Lohdullista on se, kuinka hyvin lukeminen voi kehittyä vielä aikuisiällä, hän toteaa.

Lukemisvaikeudet ilmenevät yleensä hitaana lukemaan oppimisena sekä työläänä ja usein virheellisenä lukemisena. Ongelman taustalla on neurobiologisia ja perinnöllisiä tekijöitä.Yleensä väestön lukemisvaikeuksien määrän arvioidaan vaihtelevan 5  ja 20 prosentin välillä.

Vannisen väitöskirja tarkastettiin Lapin yliopistossa. Vanninen työskentelee Helsingin Diakoniaopistossa.