1. yle.fi
  2. Uutiset

Ydinvoimaloiden uraani yritetään korvata turvallisemmalla toriumilla

Ydinvoimaloiden uraani voidaan mahdollisesti korvata tulevaisuudessa toriumilla. Jos Norjassa alkavat kokeet tuottavat tulosta, ydinvoimaloiden käyttöikä pitenee ja niiden turvallisuus paranee.

tiede

Norjassa aloitetaan kevään aikana kokeet, joiden tarkoituksena on kehittää ydinvoimaloissa käytettävää torium-raaka-ainetta. Toriumia on maaperässä uraania enemmän, ja se olisi myös uraania turvallisempi ydinenergian raaka-aine.

Norjalaisessa Haldenin koevoimalassa alkaa kevään aikana koesarja, jonka tavoitteena on saada tyyppihyväksyntä ydinvoimalakelpoisille toriumsauvoille, kertoo Ruotsin radio SR.

Norjalla ei itsellään ole ydinvoimaloita, mutta sen ydinkoelaitoksissa tutkitaan toriumia, koska Norjasta on viime aikoina löydetty runsaasti tätä alkuainetta. Kokeilussa ovat mukana mm. norjalainen teknologiankehitysyhtiö Thor Energy sekä energiajätti Fortum.

Uraania ei maapallolla ole kovin paljon ja sen ennustetaankin käyvän vähiin muutamassa vuosikymmenessä. Toriumia arvelleen olevan uraaniin verrattuna nelinkertainen määrä.

Esimerkiksi Norjan maaperässä olevassa toriumissa lasketaan olevan 120 kertaa enemmän energiaa kuin maan öljyvaroissa.

Torium ei voi kokonaan korvata uraania, mutta sillä voi korvata suuren osan uraanista, mikä lisää ydinvoiman toimintamahdollisuuksia.

Toriumissa on myös eräitä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä uraania turvallisemman raaka-aineen. Toriumin sulamispiste on uraania korkempi, joten voimalan sulamisen riski on pienempi. Toriumjäte aiheuttaa vaarallista jätettä "vain" muutamia vuosisatoja, kun taas uraanijäte säteilee jopa 100 000 vuotta. Torium voi myös olla hyödyksi, kun käytöstä poistettua ydinaseplutoniumia hyödynnetään voimaloissa.

Jos kokeet onnistuvat, torumilla voidaan korvata uraania jo muutaman vuoden kuluttua. Norjan ohella toriumin käyttöä tutkitaan useissa ydinvoimaa kehittävissä maissa.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi