Nyt kelpaa sotkea: Kuopio paransi pyöräteitä isolla rahalla

Kuopion kaupunki päätti edistää työmatkapyöräilyä siirtämällä kaksisataa tuhatta euroa pyöräteiden kunnossapitoon.

Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Vannoutuneen työmatkapyöräiilijän Pasi Savolaisen kelpaa nyt polkea. Kuopion kaupunki on pannut tänä talvena toteen päätöksensä parantaa tärkeimpien pyöräteiden kunnossapitoa 200 000 eurolla. Väylät ovat nyt kunnossa joka aamu työmatkalaisia varten.

- Huomasin heti lumien tultua, että pyörätiet ovat nyt auki, mutta kuulin vasta muutamaa viikkoa myöhemmin että kaupunki onkin panostanut siihen asiaan. Se näkyy selkeästi pyöräteiden kunnossa, kuopiolainen Savolainen hehkuttaa.

Näkyy selkeästi pyöräteiden kunnossa.

Pasi Savolainen

Savolainen pyöräilee joka aamu seitsemän jälkeen kotoaan Päivärannasta töihin keskustan laitamille. Matkaa kertyy vajaat kymmenen kilometriä. Autoon ei tule turvauduttua kuin koiranilmalla ja Savolainen uskoo, että parantuneen kunnossapidon vuoksi myös muutkin hyppäävät satulaan.

- Ainakin kovasti toivon, että muutkin näkevät, että pyörä ei ole pelkästään lämpimille aurinkokeleille tarkoitettu. Oikeilla varusteilla alle kymmenen kilometrin työmatka menee helposti, sanoo Savolainen, joka johtaa myös Kuopion Pyöräilyseuraa.

Kaupunki on saanut myös kitkerää palautetta

Kuopion uuteen kunnossapitoluokitukseen kuuluu, että 63 kilometriä pyöräteitä pidetään ensiluokkaisessa kunnossa ympäri vuoden. Myös vanhusten palvelutalojen ympäristöihin ja keskustan rännikatuihin satsataan.

Lähdepä sinne pyörällä sotkemaan tai rollaattoria työntämään niin siinä ollaan ihan eri merkeissä.

Mauri Pesonen

Pyöräilijöitä ilahduttavan uutisen kääntöpuoli näkyy asuntoalueiden kaduilla. Koska Kuopiolla ei ole varaa lisätä kunnossapidon määrärahoja, tonttikatujen ja jalkakäytävien aurauksesta ja lumenkuljetuksesta tingitään.

Kuopion kunnossapitopäällikkö Mauri Pesonen myöntää, että asuntokaduilta on tullut yhteydenottoja liikkumisen hankaloitumisesta.

- Pientaloalueella lähdetään kuitenkin aika lailla omalla autolla. Autolla ajaminen pienessä hangessakin menee, mutta lähdepä sinne pyörällä sotkemaan tai rollaattoria työntämään niin siinä ollaan ihan eri merkeissä, Pesonen sanoo.

Taksinkuljettajien mukaan autoilla on päässyt – ainakin vielä – liikkumaan myös omakotialueilla kitkatta. Taksiliiton alueyhdistyksen puheenjohtajistossa istuva Marko Luostarinen antaa sen sijaan kaupungille pyyhkeitä keskustan katujen hoidosta.