Osuuskunta Kuuskaista valloittaa nyt Keski-Suomea

Nopeille valokuituyhteyksille on pienissä kunnissa kysyntää. Etelä-Pohjanmaan Kuusiokuntien laajakaistatarpeisiin perustettu Osuuskunta Kuuskaista rakentaa tänä vuonna voimakkaasti Keski-Suomeen. Työllisyysvaikutuksetkin ovat merkittävät.

Kuva: Yle / Kaija Kervinen

Verkko-osuuskunta Kuuskaista laajenee voimakkaasti tänä vuonna. Eteläpohjalainen Kuuskaista rakentaa nopeaa valokuituverkkoa tänä vuonna peräti 18 keskisuomalaiseen kuntaan. Lisäksi kesällä alkaa rakentaminen myös viiteen päijäthämäläiseen kuntaan. Myös Kuusiokuntien alueella täydennetään valokuituverkkoa. Satoja uusia liittymiä on tulossa siis myös omalle alueelle.

Kuuskaistan toimitusjohtaja Petri Naukkarinen paljastaa, että viritelmiä on muuallekin, mutta tilannetta katsotaan rauhassa.

- Ensin Keski-Suomi ja Päijät-Häme ja sitten tarkastellaan, että lähdetäänkö vielä kauemmas, sanoo Naukkarinen. - Lähivuosien minimitavoite on kuitenkin 10 000 uutta asiakasta, jopa 20 000 on mahdollista.

Valokuitu on tulevaisuutta

Kuuskaista perustettiin alun perin siksi, että saataisiin toimivat ja nopeat tietoliikenneyhteydet Kuusiokuntien alueelle. Silloin operaattoreita eivät haja-asutusalueet juuri kiinnostaneet. Tarvetta näyttää kuitenkin edelleen olevan. Pienissä kunnissa vaihtoehtona on joko mobiililaajakaista tai valokuitu.

- Mobiiliyhteys ei välttämättä riitä, kun tulee uusia palveluja, esimerkiksi Netflixin tyyppisiä videopalveluja, sanoo Naukkarinen. - Valokuitu pärjää parhaiten. Sen maksiminopeutta ei ole vielä saavutettu, eikä tiedetä, paljonko sitä voi olla vielä.

Naukkarinen uskoo valokuidun pärjäävän pitkälle tulevaisuuteen. Mobiiliyhteydetkin tarvitsevat toimiakseen valokuitua. - Monet eivät edes osaa ajatella, että mobiiliyhteys on langaton vain kuluttajan ja tukiaseman välillä. Tukiasemakin tarvitsee valokuitua, kertoo Naukkarinen.

Valokuidun rakentaminen työllistää

Valokuitukaapelin rakentaminen on kallista, mutta työllistävää. Osuuskunta Kuuskaista on rekrytoinut viime aikoina runsaasti uutta työväkeä. Keski-Suomen projekteja varten on palkattu 13 työntekijää. Lisäksi puhutaan työporukoista, joiden määrä tulee olemaan 15-10 eli työntekijöiden määrä nousee jopa sataan.

Valokuituverkon rakentamisella on myös heijastusvaikutuksia. Se luo uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, kuten ohjelmistokehittämistä ja sisällöntuotantoa.

- Euroopassa on arveltu, että valokuituverkko tuo noin 30 työpaikkaa alueelle keskimäärin. Ja tietysti se, että kun kunnassa on kunnon tietoliikenneyhteydet, se on aina houkuttelevaa yritysten kannalta, muistuttaa Naukkarinen.