Hyppää sisältöön

Leskien yhdistys harmistui keskustelusta suurista leskeneläkkeistä

Suomessa on 54 000 työikäistä leskeä. Suuri osa leskistä ei saa eläkettä.

Suomen nuoret lesket ry on harmistunut keskustelusta suurista tuhansien eurojen leskeneläkkeistä. Yhdistys huomauttaa, että käytännössä suuri osa leskistä ei saa eläkettä lainkaan. Eläke evätään kokonaan, jos leski on alle 50-vuotias ja lapseton. Leskeneläke evätään myös, jos avioliitto on kestänyt alle viisi vuotta. Myös avoliitossa eläneet jäävät ilman leskeneläkettä.

Yhdistys toteaa, että Eläketurvakeskuksen mukaan keskimääräinen leskeneläke on 513 euroa kuukaudessa ja alle 18-vuotiaiden keskimääräinen lapseneläke 325 euroa kuukaudessa. Eläkkeiden määrä perustuu kuolleen puolison eläkkeeseen tai laskennalliseen eläkkeeseen, jonka hän olisi saanut, jos olisi tullut työkyvyttömäksi kuolinpäivänään.

Yhdistyksen mukaan kansaedustaja Sampsa Katajan (kok.) ehdotuksesta saa kuvan, että kaikki lesket saavat leskeneläkettä ja eläkkeet ovat elinikäisiä ja suuria. Kataja puhui asiasta Helsingin Sanomissa ennen vuodenvaihdetta.

Yhdistys ihmettelee myös, mitä Katajan mainitsemat muut yhteiskunnan leskille tulevat tuet ovat, koska he eivät ole leskeytymisensä jälkeen niitä saaneet.

Suomessa on 54 000 työikäistä leskeä. Luvussa eivät ole mukana avopuolisonsa menettäneet, koska heitä ei katsota virallisesti leskiksi. Vanhempansa menettäneitä lapsia ja nuoria on noin 20 000.