Koe uusi yle.fi

Ruumiinavaukset kasaantuvat pahasti Turussa

Turun oikeuslääkäreiden työt uhkaavat kasaantua työvoimapulan takia. Vuoden alusta alkaen myös satakuntalaisten vainajien ruumiinavaukset tehdään Turussa.

Kotimaa
Oikeuslääkäri Pia Wahlsten
Oikeuslääkäri Pia Wahlsten ei usko lähivuosien tuovan helpotusta oikeuslääkäripulaan.Henri Kirkanen / Yle

Tätä nykyä työtä tekee kaksi vakinaista ja kolme osa-aikaeläkkeellä olevaa oikeuslääkäriä, jotka eläköityvät loppukesään mennessä. Turun oikeuslääkäritiimin vetäjän, oikeuslääkäri Pia Wahlstenin mukaan työtä tehdään nyt äärirajoilla.

- Meitä on Turussa yksinkertaisesti liian vähän. Nyt selvitetään 20-40 kuolinsyytä viikossa. Satakunnan selvitystarpeeksi on arvioitu 600 vainajaa vuodessa, luettelee Wahlsten.

- Tilanne tulee olemaan tämän vuoden aikana katastrofaalinen. Työmäärä tuplaantuu ja väkeä ei ole.

Aina työ ei ole samanlaista kuin CSI:ssä

Koulutuskaan ei lähiaikoina tuo helpotusta tilanteeseen. Tällä hetkellä vain viisi opiskelijaa on erikoistumassa oikeuslääkäreiksi ja valmistuminen kestää vielä vuosia.

- Ala kyllä kiinnostaa aluksi, mutta sitten huomataan, että tämä on ihan toisenlaista työtä kuin CSI tv-sarjassa. Eikä tämä työ kerta kaikkiaan sovi edes kaikille halukkaille. Sen opiskelijat huomaavat kyllä pian itsekin ja sitten hakeudutaan muualla, harmittelee Wahlsten.

Tilanne tulee olemaan tämän vuoden aikana katastrofaalinen.

Pia Wahlsten

Turkuun keskittämisessä jotain hyvääkin

Jos oikeuslääketieteellisten tutkimusten keskittämisessä Turkuun haluaa nähdä jotain hyvää, kaikki kollegat ovat saman katon alla ja konsultointi keskenään on helpompaa. Mutta työvoimapulaa se ei poista – säästöistä puhumattakaan.

- Kyllähän sekin jotain maksaa, että vainajia kuskataan Turun ja Porin väliä lähes päivittäin. Meidän uuden vuoden toiveemme on, että saataisiin lisää oikeuslääkäreitä ja pian, huokaa Pia Wahlsten.