"Vaimo pakotti katsomoon, minä jäin koukkuun!"

Lappeenrannan laulukilpailut tarjoaa jännittäviä hetkiä niin katsomossa kuin lavalla. Vuosikymmeniä kisoja seuranneella miehellä on silmää voittajille.

kulttuuri
Harjoitukset
Oululainen Jussi Juola harjoitteli Lappeenrannan valtakunnallisissa laulukilpailuissa keskiviikkona.Yle

Timo Mattila istuu jälleen Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen katsomossa. Hän on seurannut kilpailuja vuodesta 1978 lähtien.

- Aikoinaan vaimo pakotti mukaan ja sen jälkeen jäin koukkuun. Siitä lähtien olen ollut aina katsomossa, naurahtaa Mattila.

Mattilan silmä on vuosikymmenten varrella kehittynyt tunnistamaan kilpailun menestyjät.

- Kun on kilpailun avajaiset, siellä lauletaan yksi Merikannon laulu. Katson, miten laulajat asettuvat tuossa tilanteessa lavalle. Semmoinen joka on varman tuntuinen, jonka ei tarvitse nuotteja plärätä, se on suosikkini, vinkkaa Mattila.

Mattilan kuuli toisen suosikkinsa laulavan alkuerässä tiistaina. Omien sanojensa mukaan hän kuunteli kyyneleet silmissä.

- Laulajasta, joka on laulukilpailujen voiton arvoinen, näkee jo lavalla, että hän osaa asiansa, Mattila luonnehtii.

Laulu meni tieteiden edelle

Yksi laulukilpailuihin osallistuvista miehistä on oululainen 25-vuotias bassobaritoni Jussi Juola. Hänen keskiviikkoiset harjoituksensa menivät hyvin.

- Mukavasti meni, akustiikka tuli tutuksi. Laulunopettaja tosin huomautteli, että tekstiä saisi tehdä lisää. Tällä hän tarkoitti selkeämpää ääntämistä, jotta ihmiset saavat paremmin selvää, kertoi Juola harjoitusten jälkeen.

Juola on harjoitellut laulua vasta neljän vuoden ajan. Ennen sitä mies eli yliopistoelämää.

- Parin vuoden keikka tuli heitettyä yliopistossa tietojenkäsittelytieteiden parissa, mutta sitten laulu on vienyt. Laulaminen on ollut lähellä sydäntä aina, vaikka tavoitteellisesti en olekaan sitä aina harrastanut, Juola pohtii.

Oulunseudun ammattikorkeakoulussa hän on opiskellut laulua vuodesta 2009. Lappeenrannan laulukilpailuissa Juola on ensikertalainen. Otto Vallenius -laulukilpailuissa Keminmaassa hän korjasi voiton vuonna 2011.

Puolet karsiutuu pois finaalista

Lappeenrannan laulukilpailuihin valittiin ilmoittautumisten perusteella 28 laulajaa. Heistä tänä vuonna 18 on naisia ja 10 miehiä. Valtakunnallisten laulukilpailujen toiminnanjohtaja Milko Vesalaisen mukaan taso on tänä vuonna kova.

- Taso vaikuttaa erittäin korkealta. Naisissa sopraanot ovat tälläkin kertaa vahvoina esillä, mutta miesten puolella kuullaan nyt myös bassoa, sanoo Vesalainen.

Alkuerissä noin puolet kilpailijoista karsiutuu pois.

- Viime kädessä siitä päättää tuomaristo, mutta aikataulujen puolestakin karsittavien määrä on noin puolet, perustelee Vesalainen.