Sananen - Asiaton oleskelu kielletty

Presidentti piti uudenvuodenpuheensa. Se oli presidentinnäköinen. Muutenkin visuaalinen; aivan kuin olisi vilahtanut kyltti jossa luki ASIATON OLESKELU KIELLETTY.

Näkökulmat
Mikko Maasola
Sanna Pirkkalainen / Yle

Meidän kaupunginosassa juhlistettiin vuoden vaihtumista ampumalla raketilla lasta päähän. Uni ei armahtanut, mutta sen verran neuvostoajan kasvatti olen, että halusin tarkistaa televisiosta armahtaisiko päämies uudenvuodenpuheessaan. Siellä puhui outo presidentti, joka oli selvästi amerikkalainen, mutta osasi suomea kohtuullisesti. Hän toivotti Jumalan siunausta.

Maailma on vinossa. Tähän presidentti olisi voinut puuttua. Hän olisi voinut nostaa esimerkkejä, jotka ovat vuoden mittaan huuhtoutuneet uutisvirran huleveteen. Sen sijaan hän puhui taloudesta. Vienti ei vedä ilman uskoa. Siunauksen tarkoitus on langettaa korkeamman vallan armovoima materian ylle.

Sinällään oli puhdistavaa, että päämies uskoutuu kameralle kuin eriön peilille. Kun kokoomuslainen puhuu silmät kosteina ahneudesta ja itsekkyydestä, se vastaa itseruimimisen määrässä Soliferinketjulla vihtomista. Härkäviikot alkavat terveellä itseinholla.

Odotin uudenvuodenpuhetta katsoessa koko ajan konkretiaa. Sitä ihminen kaipaa, kun koko vuosi on ollut taas visioiden sulauttamista omaan ydinkyvykkyyteen.

Kun puheessa selvästi mentiin kohti kipua, odotin kansaa kokoavaa pienintä yhteistä tekijää ääneen sanottavaksi.

Niinistön olisi pitänyt luetella mistä kaupoista saa vielä hehkulamppuja.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Miksei Niinistö puhunut mitään hehkulampuista? Jos uudenvuodenpuhe pitää säilyttää, sen täytyy olla kansalle hyödyllinen eikä lyyristä maalailua. Muuten sen voi pitää Risto Dufva. Niinistön olisi pitänyt luetella mistä kaupoista saa vielä hehkulamppuja!

Suomi on maa jossa pimeys ympäröi. Täällä hehkulamppu on tuonut valon ja lämpöä. Vuodesta 2009 lähtien hehkulamppujen valmistusta ja myyntiä on EU:n toimesta kielletty ja viimeinen vaihe on menossa. Varastot saa myydä vielä loppuun. Monet hamstraavat. Presidentti olisi voinut puhua lämmöstä ja lempeästä valosta. Tämä on Suomen kohtalonkysymys, tässä on kysymys puhtaasta järjestä ja hehkusta, joka tekee meistä hieman kauniimpia. Ettemme näkisi toisiamme liian kovassa valossa.

Tässä olisi kansallisen innovoinnin paikka. Saksalaiset jo keksivät, että 75 watin hehkulamppu antaa niin paljon lämpöä, että sitä voidaan kutsua lämpöpalloksi ja siten kiertää EU:n säädöstä. Siinä sivussa se valaisee. Jos meillä tulisi myyntiin vaikka lämpöä ja vähän valoakin antava joka kodin hehkuva ”hotjoogatarvike”, niin siinä se voisi olla. Pelastus.

Tästä kaikesta Niinistö olisi voinut luennoida ja tallista olisi jo kantautunut iloinen kilke.

Sen sijaan presidentti pelotteli, että Suomi ei ole oleskeluyhteiskunta.

Loukkaannuin, kun mentiin ainoalle vahvuusalueelleni. Minä, joka olen koko ikäni yrittänyt opetella vain oleskelemaan, tunsin itseni typeräksi. Juuri oleskelu on tuntunut vuosi vuodelta tärkeämmältä. Haluan oleskella kotona ja puutarhassa. Työaikanakin olen yrittänyt oleskella salaa, niin paljon kuin mahdollista.

Kun onnistuu vain oleskelemaan, saattaa huomata, miten arvokas on.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Kaikki tämä ihan vain sen takia, että oleskelu on niin lähellä ihmisenä olemista. Kun onnistuu vain oleskelemaan, saattaa huomata, miten arvokas on. Otan oleskeluasennon ja huomaan ajatusten parveilevan. Vain varpaat liikkuvat, liikutun jostain, jolle ei ole nimeä.

Ennen hehkulamppuja pirtissä oli tähän aikaan vuodesta syytä opetella oleskelemaan. Ei reuhdottu, ei kulutettu, ei itseämme eikä luonnonvaroja. Puhdetyöt oli se, mitä voitiin hämärän aikaan tehdä. Syntyi kestävää kauneutta, kestäviä tarinoita.

Ihmiset eivät olleet ennen niin tehokkaita. Mutta hekin olivat ihmisiä.

Lähteet: Maallikkosaarnaaja Maasola