Ekokampaamo sopii myös allergiselle

Sekä ihotautilääkäri että kampaajat vahvistavat, että hiusväriallergiat ovat viime vuosina lisääntyneet. Allergiat ovat silti harvinaisia verrattuna siihen, että tutkimusten mukaan joka toinen suomalainen on ainakin kerran värjännyt hiuksiaan.

terveys
Ekokampaamo.
Yle

Allergian oireet ovat kiusallisia, joskus vakaviakin.

- Yleisimmin oireet lähtevät värjättyjen alueiden ihoreaktioista. Iho kutisee ja punoittaa, myös rakkuloita voi nousta. Joskus myös kasvojen ja korvalehtien iho voi oireilla, ja vakavammissa tapauksissa saattaa seurata turvotusta ja yleisoireita, sanoo ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvainen.

Moni allergisoitunut hakeekin apua ekokampaamoista. Viime vuosina yleistyneet ekokampaajat värjäävät asiakkaidensa hiuksia kasviväreillä tai miedommilla kemiallisilla väreillä.

Värjäys luonnonväreillä

Jyväskyläläisten ekokampaajien mukaan kasvivärit sopivat tavallisille väreille altistuneillekin. Teho perustuu luonnonmenetelmiin, jotka on tunnettu tuhansia vuosia.

- Kankaiden värjäämiseen ammoisista ajoista käytetyistä kasveista löytyy muutama perusväri, jotka värjäävät myös hiuksia. Periaatteessa siellä ei ole muuta kuin kasvin lehdet, ja haudutettuna se sekoitetaan kuuman veden kanssa, että se on niinkin yksinkertaista, kertoo ekokampaaja Anna Kivirinne.

Kasvivärejä ei kuitenkaan ole testattu.

- Niissä ei ole lisättyjä kemikaaleja, ja uskon ne turvallisemmiksi. Varmasti en tietenkään voi asiaa sanoa, eikä näistä ole näyttöä pitkältä ajalta, Kivirinne sanoo.

Ekokampaajat koulutetaan

Jyväskylässä jo useat kampaajat tekevät ekovärjäyksiä. Ekokampaajat ovat saaneet työhönsä erikseen koulutuksen.

- Koulutus kestää noin kymmenen opintoviikkoa. Kerran kuussa kolme päivää käydään siellä ja sitten tehdään harjoituksia liikkeessä, sanoo ekokampaaja Maarit Reinikainen.

Ekokampaajien asiakkaat ovat yleensä tiedostavia ja muutenkin luomua elämässään suosivia henkilöitä. Yksi ryhmä on kuitenkin ylitse muiden.

- Raskaana olevat. Viimeistään siinä vaiheessa soivat hälytyskellot, kun raskaana oleva pohtii kemikaalirasitusta, Kivirinne toteaa.