1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Kokkolan teatterin kävijämäärään roima pudotus

Kokkolan kaupunginteatterin kävijämäärä laski reilusti vuonna 2012. Näytelmät keräsivät 16 800 katsojaa, kun huippuvuonna 2011 Kokkolan kaupunginteatterissa vierailtiin jopa 26 100 kertaa. Päättyneen syyskauden harmina olivat sairastapausten vuoksi peruutetut esitykset.

Hannu Kivioja, Valtteri Simonen ja Irina Parviainen ovat näytelmän "pahiksia". Kuva: Jyrki Tervo / Kokkolan kaupunginteatteri

Viime vuoden katsoin näytelmä oli Robin Hood, se keräsi noin 4 500 katsojaa. Syyskaudella Mr. Chance keräsi reippaat 2 300 katsojaa.

Vierailut mukaan lukien kevään ja syksyn aikana esityksiä oli 196.

Selvästi tippuneista katsojaluvuista huolimatta teatteri suuntaa uuteen kevätkauteen neljällä uudella omalla tuotannolla.

Kevään ensimmäinen ensi-iltanäytelmä on suunnattu koko perheelle. Peter Pan on tarkoitettu musiikilliseksi seikkailuksi, jonka J.M. Barrien aiheen pohjalta on kirjoittanut Ritva Holmberg. Musiikin on säveltänyt Jukka Linkola ja sanoittanut Jukka Virtanen. Näytelmän ohjaa Petra Vehviläinen. Peter Panin roolissa vierailee Jyri Ojansivu.

Keväällä on tarjolla myös näyttävää draamaa ja sovitus jännitysromaanista. Jussi Moilan tuore sovitus Oskar Wilden klassikkoromaani Dorian Grayn muotokuvasta korkkaa Katariinan kamarin kevätkauden maaliskuussa. Romaanista on tehnyt uuden dramatisoinnin suositun Meganin tarinan kirjoittanut Tuomas Timonen.

Toinen klassikkoteos, Tennesee Williamin Viettelyksen vaunu, tulee päänäyttämölle huhtikuussa. Näytelmän on ohjannut teatterin johtaja Sini Pesonen.

Jäähyväiset nukkumatin tahdissa

Toukokuussa lavalle palaa pala tuttua ja turvallista lastennäytelmää. Nimittäin Kokkolan teatterin kaikkien aikojen suosituin lastennäytelmä Nukkumatti Majakkasaarella palaa teatteriin ohjelmistoon jo neljännen kerran. Esitys on teatterin pitkäaikaisen näyttelijän Osmo Matikaisen jäähyväistyö teatterille.

Syyskauden ohjelmistossa jatkaa ainakin musiikkiteatteriesitys Suomi – uuteen nousuun. Samoin jatkuvat näytelmien avoimet harjoitukset ja teatterikuraattorin lapsille vetämät työpajat.

Kokkolan kaupunginteatterin edellinen johtajakaksikko Jarkko ja Ari-Pekka Lahti keräsivät teatterille oivat katsojaluvut ja valtakunnallista tunnustusta. Ari-Pekka Lahti pokkasi näyttämötaiteen valtionpalkinnon.

Lisäksi johtajakaksikko sai Teatterin tiedotuskeskus jakaman perinteisen Silmänkääntäjä-palkinnon.