Autokauppa niiasi – "huonompiakin vuosia on nähty"

Käytettyjen autojen kauppa pelasti paljon pohjoissavolaisissa autoliikkeissä päättyneenä vuonna.

talous
Autoja autokaupassa.
YLE / Toni Pitkänen

Uusien autojen myynti sukelsi Pohjois-Savossa yli 11 prosenttia viime vuonna. Uusia autoja rekisteröitiin maakunnassa kuutisensataa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan autojen ensirekisteröintejä kertyi 4 717 kappaletta, kun vuotta aiemmin määrä oli 5 323.

Varsinkin keväällä autokauppa oli alamaissa huhtikuun alun autoveromuutoksen vuoksi. Autoalan tiedotuskeskus arvioi, että myös yleinen huoli taloustilanteesta näkyi markkinoilla.

Missään tapauksessa ei voi puhua romahduksesta.

Kari Miettinen

Käytettyjen autojen myynti pelasti paljon

Päättynyt vuosi ei kaikesta huolimatta ollut mitenkään poikkeuksellisen hiljainen. Esimerkiksi vuosina 2009 ja 2010 autokauppa kävi Pohjois-Savossa vieläkin hiljaisemmin. Tuolloin taustalla vaikutti muun muassa maailmanlaajuinen finanssikriisi.

- Missään tapauksessa ei voi puhua romahduksesta. Alalla on nähty huonompiakin vuosia, sanoo Autoliike Miettisen Kuopion liikkeen johtaja Kari Miettinen.

Miettisen mukaan käytettyjen autojen myynnillä on perinteisesti Suomessa suuri merkitys. Viime vuoden kaltaisina aikoina, kun uusien autojen myynti takkuaa, vaihtoautokaupan onnistuminen on erityisen tärkeää.

- Vaihtoautokauppa kävi hyvin koko vuoden, Miettinen sanoo.

Hän ennustaa alkaneelle vuodelle samansuuntaisia myyntilukuja kuin vuodelle 2012. Vuodenvaihteessa arvonlisävero nousi jälleen hiukan, mutta Miettisen mukaan sillä ei ole suurta merkitystä myynnissä.