yle.fi-etusivu

Vaalirahoituksen faktat testataan julkisuudessa

Uuden vaalirahoituslain mukaista ilmoitusvelvollisuutta sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa. Vaalirahoitusilmoitukset ovat julkisia ja näkyvät verkossa kaikille.

Kotimaa
Äänestyslippu pudotetaan uurnaan
Marko Melto / Yle

Kuntavaalien vaalirahoitusilmoitus piti jättää viime vuoden lopulla. Ilmoitusvelvollisia ovat syksyn vaaleissa valituksi tulleet ja heidän varavaltuutettunsa.

Ilmoitusaika umpeutui uudenvuoden aattona kello 16.

Vielä keskiviikkona aamupäivällä ilmoituksia puuttui Valtiontalouden tarkastusviraston päällikön Jaakko Eskolan mukaan yli 19 000 ilmoitusvelvollisesta reilulta kahdelta ja puolelta tuhannelta.

Ilmoitukset päivittyvät Valtiontalouden tarkastusviraston verkkosivuilla ja erottuvat määräajan jälkeen myöhässä tulleina.

Ja nythän ne ovat myös kaikkien nähtävissä verkkosivuilla

Valtiontalouden tarkastusviraston vastaava päällikkö Jaakko Eskola

Eskola arvioi, että ilmoituksia tulee vielä postitse ja sähköisesti verkon kautta.

- Ensi viikolla alamme lähetellä vastaamatta jättäneille kehotuksia täyttää ilmoitusvelvollisuus, tarvittaessa niitä voidaan tehostaa uhkasakoilla.

Eskolan mukaan uhkasakon suurutta ei ole erikseen määritelty, mutta ”se on varmasti niin tuntuva, että ilmoitus kannattaa jättää”

- Uskon, että kaikilta varmasti vaalirahoitusilmoitus saadaan.

Ilmoitukset julkisia

Uutta vaalirahoitusilmoituslakia sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa. Laki tuli voimaan keväällä 2009 ja sitä tarkennettiin euromäärien osalta seuraavana vuonna.

Vaalirahoitusilmoitus pitää jättää, vaikkei kampanjarahoitusta olisi lainkaan.

Yhdeltä tukijalta voi ottaa vastaan korkeintaan 3 000 euroa ja yli 800 euron lahjoittajan nimi tulee kertoa.

Ilmoitusvelvollinen on vastuussa ilmoituksensa oikeellisuudesta.

- Me voimme käydä ilmoituksia jonkin verran läpi, tehdä tarkistuksia ja pyytää tarkennuksia. Tarvittaessa ilmoituksia sitten täydennetään. Ja nythän ne ovat myös kaikkien nähtävissä verkkosivuilla.

Eskola uskoo, että järjestelmä toimii kuntavaaleissa varsin hyvin.

- Vaalirahoituslain mukaan velvollisilla on ollut mahdollisuus jättää kirjallinen vakuutus, mikäli kampanjarahoitus on jäänyt alle 800 euron. Sitä ovat hyvin monet käyttäneetkin eli kampanjat ovat olleet sen verran pieniä.