yle.fi-etusivu

Moni laman lapsi voi huonosti

Erot Suomen eri alueiden välillä ovat suuret. Laitoshoitoon ja kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten osuus on noussut 150 prosenttia 20 vuodessa.

Kotimaa
Huolestunut nuori nainen.
Eila Haikarainen / Yle

90-luvun laman aikana lapsuutensa viettäneestä ikäpolvesta tehty tutkimus paljastaa suuria alueellisia eroja nuorten hyvinvoinnissa. Eroja on esimerkiksi toimeentulotukea saavien määrissä sekä psykiatristen avopalvelujen saatavuudessa.

1987 syntyneiden ja 1990-luvun laman aikana varttuneiden elämää on voitu läpivalaista hyvinkin tarkkaan rekisteritietojen kehittymisen ansiosta. Yleiskuvaa on raportoitu jo aiemmin, mutta nyt valmistuneet uudet analyysit paljastavat alueellisia, ehkä yllättäviäkin eroja.

Esimerkiksi peruskoulun jälkeiseen koulutukseen hakeudutaan muuta maata innokkaammin Pohjois-Karjalassa ja koko Pohjanmaan alueella, Uudellamaalla taas laiskemmin.

- Työn perässä muuttaminen kääntää asetelmia. Toimeentulotuen saajien osuus on hirveän suurta, yli kolmasosa esimerkiksi Lapin läänissä, sanoo erikoistutkija Reija Paananen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Sama tilanne on myös esimerkiksi Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, kun taas Uudellamaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa toimeentulotukea saa alle 20 prosenttia.

Huomattavia eroja on myös psykiatristen avopalvelujen saatavuudessa. Etelä-Suomessa ja suurissa kaupungeissa tilanne on parempi.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että köyhyys on alkanut periytyä. Erikoistutkija Reija Paananen pelkää ongelmien kasautumista myös alueellisesti.

- Erityisen huolissani minä olen tämän ikäluokan lapsista. Jos näemme, että on näin voimakkaat erot alueellisesti esimerkiksi toimeentulotuen saamisessa tai psykiatristen palvelujen saatavuudessa, niin alueelliset erot tulee tämän ikäluokan lapsille hyvin voimakkaasti, Paananen sanoo.

Samalla kun peruspalveluja on leikattu, on kalliimpien vaihtoehtojen tarve lisääntynyt. Esimerkiksi psykiatrisessa laitoshoidossa olevien ja kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten osuus ikäluokastaan on kasvanut 20 vuodessa 150 prosenttia.

- Ongelmat päästetään liian pitkälle ja korjaavat palvelut reagoivat tilanteeseen valitettavan myöhään, toteaa Paananen.