Koe uusi yle.fi

Korkman: Yhdysvaltojen taloussopu askel oikeaan suuntaan

Taloustieteen professorin mukaan markkinoille olisi levinnyt pelkoa ja epävarmuutta, jos Yhdysvalloissa ei olisi hyväksytty talouspakettia. Hänen mukaansa se olisi vaikuttanut kielteisesti myös Suomeen.

Kotimaa
Sixten Korkman.

Taloustieteen professorin Sixten Korkmanin mukaan Yhdysvaltojen päätös hyväksyä maan talouspaketti on hyvä asia. Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa vierailleen Korkmanin mukaan maailman finanssimarkkinoille olisi levinnyt pelkoa ja epävarmuutta, jos sopua talouspaketista ei olisi Yhdysvalloissa saatu aikaiseksi. Hän sanoo, että se olisi vaikuttanut kielteisesti erityisesti Euroopassa, mukaan lukien Suomessa.

- Nyt on saatu lisää aikaa ja on otettu yksi askel oikeaan suuntaan, mutta ei ole millään tavalla ratkaistu taustalla olevaa ongelmaa, mikä on USA:n tavattoman suuri budjettivaje, sanoo Korkman.

Korkmanin mukaan Suomen viennin mahdollisuudet ja työllisyyden kehitys ovat päätöksen jälkeen jonkin verran siedettävämmällä tasolla kuin aiemmin.

- Se, että edes Yhdysvalloissa käänne menee kenties kohti parempaa, on hyvä asia.

Korkmanin mukaan Yhdysvaltojen talous näyttää elpymisen merkkejä, mutta Eurooppa on yhä taantumassa. Hän sanoo, että myös Suomessa on tehtävä säästöjä. Hän korostaa, että jos säästöt tehdään järkevästi eikä tilannetta päästetä kriisiytymään, voidaan toimet tehdä rajallisin kustannuksin.

- Paitsi, että meillä on hyvinvointivaltion rahoitus uhattuna, on vientipohja murentunut. Suomea kantanut Nokia-vetoinen itc-klusteri on romahtanut ja samalla metsäteollisuuden peruspilari paperiteollisuus on nääntynyt.