Näin palkka-ale pienentäisi ostovoimaasi

Nimellisansiot ovat nousseet koko 2000-luvun, mutta reaaliansiot notkahtivat yllättävästi 2011. Pieni palkanpudotus vie ostovoimaa vuosia taaksepäin.

Tuloale
Taulukko.
Yle Uutisgrafiikka

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n jo joulukuussa väläyttämät palkka-alevaatimukset palauttaisivat toteutuessaan palkansaajat reaaliansioissa helposti vuosia taaksepäin. Tilastokeskuksen laskelmien mukaan selvää takapakkia tulisi jo muutamalla prosentilla.

- Kolmen prosentin palkanalennus tarkoittaisi sitä, että päätyisimme vuoden 2008 viimeiseen neljänneksen tilanteeseen. Vastaavasti viiden prosentin palkanalennus veisi meitä vuoden 2007 lopun tilanteeseen, arvioi yliaktuaari Mika Idman Tilastokeskuksesta.

Tavallinen kolmen tonnin kuukausipalkka pienenisi vajaalla satasella, jos palkanalennusprosentti olisi kolme. Viidellä prosentilla tilipussi kevenisi 150 euroa.

"Puheet alennuksista aiheuttavat epävarmuutta"

Reaaliansioiden lasku ei ole mitään ennenkokematonta Suomessa.

- Nimellisansot ovat nousseet läpi 2000-luvun, mutta vuonna 2011 reaaliansiot kävivät negatiivisen puolella. Inflaation nousu oli nopeampaa kuin ansioiden, Idman kertoo.

Palkansaajajärjestöt ovat tyrmännet EK:n palkka-alet moneen kertaan.

- Palkanalennukset ja jopa puheet palkanalennuksista luovat epävarmuutta talouteen. Tällöin palkansaajat eivät uskalla enää samalla tavalla ostaa kuin aiemmin. Se ei tee hyvää Suomen kasvulle, ekonomisti Ilkka Kaukoranta SAK:sta sanoo.

Todellisiin palkanalennuksiin on pitkä tovi. Laaja työmarkkinoiden raamisopimus on voimassa vielä reilun vuoden. Tälle vuodelle on sovittu parin prosentin palkankorotukset.