"Ylipaino lisää elinikää" -tutkimusta arvostellaan

Lihavuustutkijat ovat närkästyneet amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan lievästi ylipainoiset eläisivät normaalipainoisia pidempään. Tutkimuksen mukaan lievästi lihavien ennenaikaisen kuoleman todennäköisyys on 6 prosenttia matalampi.

terveys
Tukeva mies kävelemässä kadulla.
Lindsey Barnaby / EPA

Ristiriitainen tutkimus ylipainon ja eliniän suhteesta on synnyttänyt paljon arvostelua.

Lihavuustutkijat arvostelevat kiivaasti tutkimusta, jonka mukaan ylipaino voisi pidentää elinikää. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan monet asiantuntijat pitävät tutkimuksen antamaa viestiä "hirvittävänä". Eräs tutkija kutsuu tutkimustulosta "roskaksi".

Tutkimustuloksesta kerrotaan The Journal of the American Medical Association -julkaisussa. Tutkimuksen mukaan ylipainoisten ennenaikaiset kuolemat ovat vähemmän todennäköisiä kuin hoikempien. Samalla todettiin, että vakava yli- tai alipaino lyhentävät elinikää.

Tutkijat vertailivat 97 tutkimusta, joihin oli osallistunut 2,9 miljoonaa ihmistä. Tutkijat vertasivat henkilöiden elinikää heidän painoindeksiinsä. Painoindeksi on normaali, kun se on 18,5 - 25.

Tutkimuksen mukaan kuitenkin henkilöt, joiden painoindeksi oli 25 - 30, kuolivat 6 prosenttia harvemmin ennenaikaisesti kuin normaalipainoiset. Tulosta on selitetty muun muassa sillä, että ylipainoiset ihmiset käyvät lääkärissä hoikkia useammin. Esimerkiksi ylipainoisten verenpainetta seurataan yleensä tarkemmin.

Tutkijat painottavat tarkastelleensa vain elinikää, eivät sitä kuinka pitkään henkilöt elivät terveenä ilman vakavia sairauksia.

Monet asiantuntijat ovat tuominneet tutkimuksessa esitetyt väitteet. Esimerkiksi professori John Wass totesi, että lukemattomat muut tutkimukset ovat antaneet täysin toisenlaisen tuloksen ylipainon vaikutuksesta elinikään.

Lähteet: Yle Uutiset