Amerikkalaiskaupunki kielsi pulloveden

Kiellon tarkoituksena on vähentää muovijätettä ja rohkaista kaupunkilaisia käyttämään kraanavettä.

Ulkomaat

Massachusettsin osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitseva Concordin kaupunki on vuoden alusta kieltänyt pulloveden myynnin, kertoo uutistoimisto AFP.

Kielto koskee litran kokoisia tai sitä pienempiä PET-muovipulloja. Kielto ei kuitenkaan koske kivennäis- tai makuvesiä. Myös limut ja muut virvoitusjuomat ovat kiellon ulkopuolella.

Kiellon takana on kaupungin 84-vuotias asukas ja aktivisti Jean Hill. Hill ryhtyi kertomansa mukaan ajamaan kieltoa, sillä hän oli huolissaan muovipullojen aiheuttamasta jätekuormasta sekä siitä, että pullovesivalmistajat huokuttelevat ihmisiä ostamaan tuotetta, jonka saisi huomattavasti halvemmalla omasta vesikraanasta.

Yhdysvaltain ympäristonsuojeluvirasto EPAn mukaan Yhdysvallat tuotti vuonna 2010 yhteensä 31 miljoonaa tonnia muovijätettä, kertoo verkkolehti Huffington Post.

Pulloveden myynnistä ensimmäistä kertaa kiinni jäävät selviävät varoituksella, mutta toisella kerralla rangaistuksena on 25 dollarin eli noin 19 euron sakko. Seuraavilla rikekerroilla sakko nousee 50 dollariin eli noin 38 euroon.

Lähteet: AFP