yle.fi-etusivu

Nuorisotakuun pitäisi vähentää työttömyyttä ja yhteiskunnan menoja

Kuntien on kyettävä entistä ripeämmin järjestämään työtä, opiskelua tai vastaavaa tekemistä työttömille nuorille ja nuorille aikuisille. Syynä on vuoden alusta voimaan astunut nuorisotakuu.

Kotimaa
Nuorisotakuu.fi
Yle

Esimerkiksi Kajaanin kaupungin on kyettävä työllistämään tai kouluttamaan kymmeniä alle 30-vuotiaita, jotka ovat nyt työttömiä. Yhteistyötä on tehtävä koulujen, yritysten ja kolmannen sektorin kanssa, jotta tuloksia saadaan.

Ketään ei pitäisi pakottaa

Nuorisotakuuta toteutetaan jo esimerkiksi etsivässä nuorisotyössä, kertoo nuorisosihteeri Eija Pyrrö Kajaanin nuorisotyöstä.

- Etsivät nuorisotyöntekijät käyvät nuorten kotona kysymässä, mitä kuuluu ja mitä sinä aiot. Mutta jos ihminen haluaa elää erillään yhteiskunnasta, niin ei häntä tarvitse pakottaa mihinkään tilastoon. Tärkeää on, että ihminen on tyytyväinen elämäänsä ja tiedostaa saavansa apua tarvittaessa viranomaiselta.

- Mielestäni yhteiskuntatakuu ei tarkoita, että pakotetaan kaikki jonnekin. Mutta niinkään ei voi olla, että toiset nostavat etuuksia ja toiset tekevät työt, sanoo Pyrrö.

Mutta jos ihminen haluaa elää erillään yhteiskunnasta, niin ei häntä tarvitse pakottaa mihinkään tilastoon.

Eija Pyrrö

Myös Kainuun ELY-keskuksen suunnittelija Anne Ristioja sanoo, että ketään ei pidä pakottaa esimerkiksi opiskelemaan.

Työn ja koulutuksen ulkopuolelle jättäytyminen käytännössä vaikeutuu, koska nuorisotakuu tiukentaa yhteiskunnallisten tukien ehtoja. Yhteiskunnan rahojen säästäminen onkin nuorisotakuun ajatuksena.

Osa nuorista on piilotyöttömiä

Nuorisotakuun ulottaminen kaikkiin nuoriin tai nuoriin aikuisiin on vaikeaa, kertoo suunnittelija Anne Ristioja Kainuun ELY-keskuksesta.

- Todellisia nuorisotakuun tarvitsijoita ovat ne, jotka keskeyttävät toisen asteen koulun tai eivät pääse ollenkaan alkuun. Tosi haasteellisia tapauksia ovat ne, jotka eivät käytä viranomaispalveluita, eivätkä esimerkiksi ilmoittaudu työ- ja elinkeinotoimistoon, Ristioja sanoo.

Tosi haasteellisia tapauksia ovat ne, jotka eivät käytä viranomaispalveluita.

Anne Ristioja

Yhteiskuntatakuun toteuttamista vaikeuttaa myös se, että samanaikaisesti toisen asteen koulutuspaikkoja vähennetään Suomessa.

Mitä nuorisotakuu on?

Nuorisotakuu velvoittaa kuntia vähentämään nuorisotyöttömyyttä.

Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu- opiskelu, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan koulutuspaikka lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, oppisopimuksella, työpajassa, kuntoutuksessa tai muuten.

Nuorisotakuun toimivuutta voidaan arvioida tarkastelemalla kuinka alas nuorisotyöttömyys saadaan tänä vuonna ja lähivuosina laskemaan.