1. yle.fi
  2. Uutiset

Punainen Risti: Eurooppa on kriisialue

Suomeen SPR:lle ei ole tullut avustuspyyntöä Euroopan kriisimaille.

Ulkomaat

Punaisen Ristin Kansainvälisen komitean pääjohtajan Yves Daccordin mukaan talousvaikeudet voivat aiheuttaa levottomuuksia EU-maissa. Daccord sanoo tanskalaiselle Politiken-lehdelle antamassaan haastattelussa, että Kansainvälinen Punainen Risti pitää jo nyt Eurooppaa kriisialueena lisääntyneen avustustarpeen vuoksi.

Suomen Punaisen Risti talous- ja henkilöstöjohtajan Tapani Väisäsen mukaan Suomessa tähän ei ole varauduttu.

Hänen mukaansa ollaan vielä kaukana tilanteesta, jossa SPR lähtisi auttamaan Espanjan tai Kreikan väestöä – apu on paikallisten tehtävä. Toisaalta Kansainvälinen Punainen Risti arvioi tarpeita ja käynnistää sitten toimintaa, jossa SPR voi olla mukana.

Espanjassa moni elää avun varassa

Pääjohtaja Daccord sanoo lehtihaastattelussaan, että muutamissa Euroopan maissa toimivat kansalliset Punaisen Ristin järjestöt joutuvat keskittymään omien köyhien auttamiseen. Esimerkiksi Espanjassa noin kaksi miljoonaa ihmistä saa apua maansa Punaiselta Ristiltä - näistä 300 000 elää täysin avustustoiminnan varassa.

Väisänen sanoo, että avustuspyyntöä esimerkiksi Espanjasta ei ole esitetty.

- Eri maiden avustusjärjestöjen kanssa on yhteistoimintaa – myös Espanjan osalta on Euroopan ulkopuolella mutta ei Euroopan sisällä. Tämäntyyppistä toimintaa on aina olemassa Punaisen Ristin liikkeen sisällä, jos tällainen tarve muodostuu.

Suomesta eurooppalaiseen apuunkin voitaisiin tarvittaessa käyttää katastrofirahastoa.

EU:n tilastotoimiston Eurostatin mukaaan lähes 120 miljoonaa EU-kansalaista elää EU:n köyhyysrajan alapuolella.

Tapani Väisänen sanoo, että Suomessakin näkyy merkkejä köyhyyden lisääntymisestä.

- Ihmisten tilanne vaikeutuu koko ajan. Siinä mielessä on samantyyppistä tilannetta nähtävissä jatkossa myös meillä Suomessa.

Lue seuraavaksi