Olli Rehn: USA sai muutaman viikon aikaa sopia uusista säästöistä

Rehnin mukaan edessä on menoleikkauksia ja lisää verojen korotuksia. Hänen mielestään Yhdysvaltain suuri haaste on, kyetäänkö maassa sopimaan usean vuoden mittaisesta strategiasta julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Olli Rehn Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

EU-komission varapuheenjohtaja Olli Rehn arvioi, että Yhdysvaltain kongressissa saavutettu sopu veroista esti vain väliaikaisesti maan taloutta ajautumasta vapaaseen pudotukseen. Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut Rehn sanoi, että Yhdysvaltoja uhannut talousjyrkänne siirtyi ainakin muutamalla viikolla eteenpäin.

- Tämä ei ole mikään kokonaisratkaisu. Yhdysvallat joutuu edelleen hakemaan ratkaisua, jossa on sekä veronkorotuksia että menoleikkauksia saadakseen alijäämänsä kuriin.

- Olen varma, että Yhdysvaltain hallitus ja kongressi käyttävät nämä lähiviikot ja päivät ja tunnit hyvin tehokkaasti. He tietävät, että seuraukset koko maailmantaloudelle olisivat hyvin vahingolliset, jos ratkaisua ei kyetä saavuttamaan.

Rehn kaipaa USA:lta usean vuoden strategiaa

Rehnin mukaan Yhdysvaltain suuri haaste on, kyetäänkö maassa sopimaan usean vuoden mittaisesta strategiasta julkisen talouden tasapainottamiseksi. Se estäisi talouden äkkinäisen tökkäämisen.

- Tällainen pidemmän sihdin strategia olisi maailmantalouden kasvun kannalta paras vaihtoehto. Siihen sisältyisi varmasti sekä verojen korotuksia että menojen leikkauksia.

Rehn toteaa, että Yhdysvaltain poliittinen ilmasto on hyvin kärjistynyt.

- Sinänsä on myönteistä, että väliaikaiseen sopimukseen kyettiin pääsemään. Täytyy toivoa, että se rohkaisee kongressia myös ratkaisuihin, jotka ovat pitkällä jänteellä kestäviä ja estävät kasvun tökkäämisen lyhyellä jänteellä.

Rehn sanoo olevansa tiiviisti yhteydessä Yhdysvaltain hallituksen kanssa.

Euron tuomiopäivän ennustajat jäivät hataralle pohjalle

Yhdysvalloissa vaikuttaa suuri joukko nimekkäitä taloustieteilijöitä, jotka julistivat euron loppua ennen kuin vuosi olisi ohi. Näin ei kuitenkaan käynyt.

- Kyse on pitkälti tuomiopäivän markkinoista, joilla useat ekonimistit pyrkivät hakemaan menestystä sillä, että he esittävät toinen toistaan kovempia ja kielteisempiä arvioita.

Rehn sanoo, että pahimmat tuomiopäivän profeetat ovat jääneet hetteiselle pohjalle.

- Pitäisi kysyä, onko näiden tuomiopäivän profeettojen uskottavuus mennyt, kun euro ei romahtanutkaan. Mielestäni jossakin määrin on.

Samaan hengenvetoon Rehn sanoo, ettei Euroopassa ole syytä tuudittautua tyytyväisyydentunteeseen. Hänen mukaansa euroalueella edessä on joka tapauksessa päätöksiä rakenteellisista uudistuksista ja julkisen talouden tasapainottamisesta, jotta euro, talouskasvu ja työllisyys ovat kestävällä pohjalla jatkossa.