Kotiseuturakkaat kylttivarkaat liikkeellä kuntien yhdistyessä

Vanhoja kuntarajakylttejä on viime päivien aikana alettu poistaa teiden varsilta. Länsi-Uudellamaalla ei tolpista löytynyt varikolle palautettavaa. Voro oli ehtinyt ensin.

Lohja
Nummi-Pusulan kunnan kyltti vanhan Turuntien varressa.
Nummi-Pusulan kunnan kyltti vanhan Turuntien varressa.

Kuusitoista kuntaa lakkasi vuodenvaihteessa olemasta. Kuntaliitosten toteutuessa vanhoja kuntarajakylttejä on kadonnut teille tietymättömille.

Läntisellä Uudellamaalla Lohjan, Nummi-Pusulan ja Karjalohjan kunnat muodostivat uuden Lohjan. Ensimmäistäkään Nummi-Pusula -kylttiä ei kuitenkaan ole vanhoilta rajoilta löytynyt. YIT:n työmaapäällikkö Turkka Mäkilä Saukkolan varikolta kertoo niiden kadonneen maastosta.

- Kymmenkunta niitä olisi pitänyt löytyä. Karjalohjaltakin olen kuullut, että siellä on vain tyhjät tolpat jäljellä. Ihmiset ovat ilmeisesti halunneet vanhat merkit itselleen muistoksi.

Kyltit ovat kaupungin omaisuutta.

- Kyllä viitan vieminen siis jonkinlainen rikos on, Mäkilä naurahtaa.

Oulussa Pohjois-Pohjanmaalla museo on kysynyt vanhojen kuntien kylttejä itselleen. Länsi-Uudellamaalla ei vastaavaa kyselyä ole kuulunut, mutta muutamat yksityishenkilöt ovat varikolta kylttejä kyselleet. Ne vanhat kyltit, jotka onnistutaan löytämään, viedään kuitenkin metallin kierrätykseen.