Mopojen siirto ajoteille lähes puolitti kolarit

Ajokorttiuudistus ja mopojen siirto ajoväylille ovat Liikenneturvan mukaan syynä mopokolarien vähenemiseen ainakin Kokkolassa. Kun koko toissa vuonna Kokkolassa mopo-onnettomuuksia sattui yli kaksikymmentä, viime marraskuun loppuun mennessä niiden määrä oli tippunut kahteentoista.

Kuva: YLE

Kokkolassa mopo-onnettomuuksia sattuu kuitenkin lähes yhtä paljon kuin Vaasassa, mihin ovat Liikenneturvan arvion mukaan syynä Kokkolan kapeat kadut ja heikko näkyväisyys, arvioi yhteyspäällikkö Heli Lintamo.

- Voisin ajatella asiaa niin, että Kokkolassa kuitenkin on kapea katuverkko ja tavallaan huono näkyväisyys varsinkin ydinkeskustassa. Kun oppilaat saapuvat kouluun, siinä voi olla hieman kiirekin niin autoilijoilla kuin mopoilijoilla, eikä ehditä katsoa tarkasti toisia.

Mopo-onnettomuudet ovat Kokkolassa vähentyneet, mutta pysyneet lähes ennallaan Vaasassa. Vaasassa määrä oli marraskuussa 16, ja koko vuoden lukumäärä noussee pariinkymmeneen.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Heli Lintamo arvioi, että syynä määrien vähenemiseen on Kokkolassa mopojen siirtyminen pois kevyen liikenteen väyliltä sekä vuonna 2011 voimaan tullut ajokorttiuudistus. Vielä parannettavaa kuitenkin löytyy.

- Yleensä mopo-onnettomuudet tapahtuvat risteyksissä, joten risteysten näkyvyyteen ja niiden turvallisuuteen kannattaa varmasti satsata edelleenkin, sanoo Lintamo.