Miten huomaat kuulosi heikentyneen?

Kuulovammainen menee lääkäriin lähinnä perheensä painostamana, sillä itse hän ei usko kärsivänsä kuulon heikentymisestä. Melusaaste lisää tulevaisuudessa kuulo-ongelmia.

terveys
Kuulolaitteen asennusta.
YLE Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin audionomi Riitta-Helena Variksen mukaan kuulovamma on salakavala vaiva, mitä itse ei huomaa, mutta muut kyllä huomaavat.

- Kyllähän meistä jokainen huomaa, jos pitää useammin ja useammin sanoa "mitä?", silloin ainakin on syytä käydä tarkastuttamassa kuulonsa, neuvoo Varis.

Hänen mukaansa lääkärissä ainakin selviää onko kuulo huonontunut vai onko "mitä?"-sana vain paha tapa.

Melusaaste lisää kuulovammoja tulevaisuudessa

Suomessa joka kymmenes yli 65-vuotias kuulee niin huonosti, että tarvitsee apua. Audionomi Riitta-Helena Variksen mukaan tulevaisuudessa kuulovammat vain lisääntyvät.

- Jos ajatellaan parikymmentä vuotta eteenpäin, niin varmaan reilu neljännes suomalaisista ei selviä ilman kuulon kuntoutusta.

Kasvava ongelma selittyy osin väestön ikääntymisellä, mutta yksi kuulovammoja lisäävä tekijä on melusaaste.

- Melusaasteen aiheuttama kuulovamma syntyy pikkuhiljaa. Aivot ehtii sopeutua hitaasti hiljenevään kuuloaistiin. Näin ihminen oppii elämään huonon kuulonsa kanssa, Varis sanoo.

Eksoten audionomi Riitta-Helena Variksen mukaan heinäsirkkojen ääni ja lintujen laulu ovat hyviä esimerkkejä kuulon heikkenemisestä.

- Ne eivät kuulu kuten ennen tai eivät ollenkaan. Se on hyvä merkki siitä, että korkeilla taajuuksilla kuulon alenemaa on tapahtunut, vinkkaa Varis.