1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Isku Malmin Korupajaan toi kovat syytteet miesjoukolle

Malmin Korupajaan tehdystä iskusta on luettu aamulla Helsingin käräjäoikeudessa kovat syytteet. Kolmea miestä syytetään törkeästä ryöstöstä ja syyttäjä vaatii heille lähes maksimirangaistusta.

Kotimaan uutiset
Syytettyjä oikeudessa
Malmin korupajan ryöstöstä epäillyt Helsingin Käräjäoikeudessa.Jarno Mela / Lehtikuva

Ryöstösaalis on maamme rikoshistorian suurin koruryöstön saalis. Kaksi epäillyistä ryöstäjistä on yhä karkuteillä.

Syyttäjä Perttu Könösen mukaan rikos on ollut erittäin suunnitelmallinen.

- Tekijät ovat olleet hyvin naamioituneina ja tekovaatteet on hankittu vain tätä tekoa varten. Ryöstöä varten on ollut käytössä ihan oma autonsa. Myös hansikkaiden käyttö osoittaa suunnitelmallisuutta. Tekijöillä on ollut selkeä tehtävänjako ja roolitus, Könönen sanoo.

Syyttäjä katsoo, että miesjoukko tiedusteli ja tarkkaili etukäteen Malmin Korupaja -liikettä ja heillä oli käytössään pohjapiirrustus. Lisäksi liikkeessä olleet ryöstäjät olivat radiopuhelimella yhteydessä autonkuljettajaansa.

Malmin Korupaja ryöstettiin tammikuussa 2011. Syyttäjän mukaan tekijät uhkasivat ampuma-aseilla ja ampuma-asetta muistuttavalla aseella liikkeen henkilökuntaa ja asiakkaita. Heitä sidottiin nippusiteillä, tuupittiin ja käskytettiin. Syyttäjän mukaan kahden ihmisen niskaan painettiin piippu eräs raskaana ollut nainen raahattiin lattialle pakotettujen ja sidottujen ihmisten yli. Ryöstäjät veivät mukanaan erilaisia kulta- ja timanttikoruja noin kolmen miljoonan euron arvosta. Kadoksissa olevasta omaisuudesta ei ole saatu takaisin käytännössä mitään.

Ryöstöstä epäillyistä kolme on virolaisia ja kaksi muuta ovat venäläistaustaisia mutta Virossa asuvia miehiä. Viisikosta kaksi on yhä kateissa.

Kolmesta oikeussaliin aamulla tuodusta syytetystä yksi myönsi ryöstön, muut kaksi kiistivät koko syytteen.

Syyttäjä vaatii kolmikolle kovia rangaistuksia. Yhdelle vaaditaan kahdeksan vuoden ja kahdelle yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta. Törkeästä ryöstöstä voi saada enimmillään kymmenen vuotta vankeutta.

Syyttäjä Könönen perustelee kovaa vaatimustaan teon suunnitelmallisuudella, ammattimaisuudella ja aseiden käyttämisellä.

Jutun käsittely jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa vielä perjantaina.