yle.fi-etusivu

Hartolalle napsahtamassa vesiosuuskunnan miljoonalasku

Itä-Hartolan vesiosuuskunta on ajautunut talousvaikeuksiin eikä pysty lyhentämään yli miljoonan euron lainaansa. Lainan takaaja on Hartolan kunta, mutta takausvastuusta on ollut epäselvyyttä.

Hartola

Hartolan kunnanhallitus antoi omavelkaisen takauksen Itä-Hartolan vesiosuuskunnan lainapääomalle.

Vesiosuuskunta on ajautunut talousvaikeuksiin eikä enää selviydy taloudellisesti lainan lyhennyksistään Nordea Pankille. Maksamatonta lainaa on noin 1,2 miljoonaa euroa. Vesiosuuskunta onkin pyytänyt kunnalta, että sen varsinainen toiminta kunnallistettaisiin.

Lainan takausta koskevassa päätöksessään kunta ei kuitenkaan sitoudu takaamaan velan korkoja, viivästyskorkoja tai muita perimiskustannuksia.

Hartolan kunnan takausvastuusta on ollut epäselvyyttä, sillä takausasiakirjoista puuttuivat allekirjoitukset. Kunta odottaa Nordea Pankin vahvistusta näkökantaansa parin viikon sisällä.

Itä-Hartolan vesiosuuskunta ajautui taloudellisiin vaikeuksiin jo pari vuotta sitten, kun liittyjämäärä jäi odotettua pienemmäksi. Saman vuoden lopulla lainapääomaa oli yli 1,2 miljoonaa euroa. Nyt maksumieheksi on joutumassa lainan takaajaksi suostunut kunta.

Ongelmista on syytetty muun muassa vesiverkoston suunnittelun jatkamista, vaikka osuuskuntaan liittyneiden määrä ei riittänyt kattamaan entisiäkään velkoja. Koko hanketta on myös kritisoitu epärealistiseksi.