1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuore tanssipomo suosii suomalaista

Helsinki Dance Companyn uusi taiteellinen johtaja Jyrki Karttunen avaa talon ovet kotimaisille koreografeille.

kulttuuri
Jyrki Karttunen
Jyrki KarttunenYle

Hyinen tuuli vihmoo ulkona, kun Helsinki Dance Companyn, Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän uusi taiteellinen johtaja Jyrki Karttunen, 43, asettuu kuvattavaksi teatterin lämpiössä.

Tuoreen johtajan tavoitteet kuulostavat tutuilta: nykytanssille pitäisi saada lisää katsojia ja teoksille enemmän esityskertoja. Kiertuetoiminta olisi syytä saada kunnolla käyntiin Suomessa, ja ulkomaillakin pitäisi näyttäytyä.

- Tärkein tavoitteeni numeroita ennen on tehdä perkeleen hyvää taidetta, Karttunen sanoo.

Ohjaimissa suuri koomikko

Kansan teatteriksi itseään mainostava Helsingin Kaupunginteatteri on saanut tanssiryhmän vetäjäksi suuren koomikon.

Karttunen tekee helposti lähestyttäviä teoksia, joissa elämän peruskysymyksiä käsitellään usein tragikomedian kautta.

Helsingin Kaupunginteatterille freelancerina syksyllä tehty tanssiteos 100 tapaa nauraa oli yleisömenestys. Teos vierailee huhtikuussa Oulun kaupunginteatterissa.

Karttunen haluaisi lisätä kaudellaan ryhmän tunnettuutta maakunnissa.

- Tämä on yksi kysymys, joka on mielessäni, että voisiko tätä kotimaista kiertuetoimintaa ja erityisesti juuri tätä kaupunginteattereissa kiertämistä lisätä, Karttunen pohtii.

Karttusen edeltäjä Kenneth Kvarnström yritti samaa, mutta Kvarnströmin mukaan kiertuetoiminnan laajentaminen kaatui teatterinjohtajien vastustukseen.

Tilaa kotimaisille koreografeille

Helsingin Kaupunginteatterissa Karttunen johtaa 12 tanssijan ryhmää, josta puolet esiintyy nykytanssiteoksissa, ja toinen puoli näytelmissä sekä musikaaleissa.

Kansallisbaletin ohella ryhmä on Suomen ainoa kiinteä tanssijoiden työllistäjä.

Helsinki Dance Companyn kokoonpano on vaihtunut johtajavaihdoksien myötä, ja nytkin uusi pomo tuo taloon omia luottotanssijoitaan.

- Mitään suuria muutoksia ei ole luvassa, Karttunen rauhoittelee.

Toisin kuin Karttusen edeltäjä Kenneth Kvarnström, Karttunen on avannut kaupunginteatterin ovet kotimaisille tekijöille.

Kauden aloittaa katutanssista ponnistanut uuden polven koreografi Sonya Lindfors, joka työstää parhaillaan Chorus Line 2013 -teosta. Se on kunnianosoitus pitkän uran Helsinki Dance Companyssa tehneille tanssijoille.

Seuraava tilaisuus on annettu usein tekstilähtöisiä teoksia työstävälle, työväen historian tuntevalle Ari Nummiselle, jonka koreografioita on esitetty viime vuosina pääasiassa Tampereella.

Karttusen mukaan kotimainen koreografikenttä on muuttunut siitä kun hän aloitti koreografioiden tekemisen 90-luvun lopulla.

- Aika on tosi erilainen. Nykyisin tekijöitä on niin paljon, että myös tähtien aika on ikään kuin ohi, tai ainakin väliaikaisesti jäissä, Karttunen toteaa.

Nykytanssille annettu työrauha

Helsinki Dance Company on Suomen ainoa nykytanssiryhmä, jolla on käytössä suuren teatteritalon resurssit.

Pian 40 vuotta täyttävä ryhmä on vienyt kotimaista nykytanssia voimalla eteenpäin.

- Minulla ja ryhmällä on melko suuri autonomia talon sisällä. Täällä on tietynlainen työrauha, eli pystymme keskittymään perustehtävään, taiteen tekemiseen, aivan erityisellä pieteetillä, Karttunen sanoo.

Jyrki Karttunen on itsekin Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän kasvatti.

Hän aloitti talossa Jorma Uotisen kaudella vuonna 1989 ennen kuin jäi freelanceriksi neljä vuotta myöhemmin.

Karttunen perusti vuonna 2008 omaa nimeään kantavan Karttunen Kollektiv -ryhmän. Se jatkaa olemassa olevien teosten esittämistä Karttusen HDC-pestin ajan.

Jyrki Karttusen kausi Helsinki Dance Companyn taiteellisena johtajana päättyy kesällä 2015.

Lue seuraavaksi