1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Putin antoi Venäjän kansalaisuuden Gérard Depardieulle

Näyttelijän ystäväksi tunnustautunut Vladimir Putin tarjoaa Depardieulle tämän etsimän pakoreitin Ranskan hallituksen kaavailemalta veronkorotukselta.

kulttuuri
Gérard Depardieu
Gérard DepardieuArno Burgi / EPA

Suosittu ranskalaisnäyttelijä Gérard Depardieu on saanut Venäjän kansalaisuuden. Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut määräyksen, jonka nojalla kansalaisuus on myönnetty.

Putin sanoi joulun alla, että Depardieu on hänen ystävänsä ja että hän on valmis tarjoamaan näyttelijälle Venäjän passia ratkaisuksi tämän verokiistaan.

- Jos Gérard haluaa venäläisen oleskeluluvan tai passin, asia pitää hoitaa, Putin vastasi vuoden lopun tiedotustilaisuudessaan toimittajan kysymykseen.

Depardieu on ilmoittanut muuttavansa pois Ranskasta rikkaiden korkean verotuksen takia. Hän on ostanut asunnon Belgiasta, Ranskan rajan tuntumassa sijaitsevasta Néchinin kaupungista.

Sosialistihallituksen kaavailema 75 prosentin marginaalivero yli miljoonan euron tuloille tosin kaatui perustuslakineuvoston käsittelyssä, mutta Depardieun mukaan tämä ei vaikuta hänen suunnitelmiinsa. Hallitus on ilmoittanut aikovansa jatkaa veronkorotuksen ajamista lakiin.

Venäjä haluaa veropakolaisia

Sanomalehti Le Monden mukaan Depardieu onkertonut myös Montenegron olevan valmis ottamaan hänet vastaan.

Saamme varautua varakkaiden eurooppalaisten joukkomuuttoon.

Dmitri Rogozin

Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin arvioi, että Depardieun perässä maahan muuttanee muitakin varakkaita ulkomaalaisia.

- Verojärjestelmäämme tunnetaan huonosti lännessä. Kun se selviää heille, saamme varautua varakkaiden eurooppalaisten joukkomuuttoon, Rogozin kirjoitti Twitterissä.

Putin kehui puolestaan aiemmin Venäjän 13 prosentin tasaveroa.

Tshetshenia toivottaa tervetulleeksi

Depardieu on tuttu hahmo venäläisille. Monet hänen elokuvistaan ovat nousseet kulttisuosioon. Viime aikoina hän on esiintynyt esimerkiksi pienen Sovetsky-pankin mainosmiehenä.

Viime vuonna Depardieu vieraili Venäjään kuuluvassa Tshetshenian tasavallassa alueen kovaotteisen johtajan Ramzan Kadyrovin syntymäpäivillä. Kadyrovin tiedottaja toivotti torstaina Depardieun tervetulleeksi asumaan tasavaltaan.

- Jos Depardieu haluaa asua Tshetshenian tasavallassa, otamme uutisen ilolla vastaan, Kadyrovin tiedottaja Alvi Karimov sanoi Ekho Moskvy -radioaseman haastattelussa.

- Hänelle järjestettäisiin hyvän elämän ja luovan työn edellytykset.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi