1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuloale

"Kansanedustajien palkka-ale lähinnä symbolinen ele"

Useat hämäläiset kansanedustajat ovat valmiita laskemaan omia palkkojaan. Moni kuitenkin vastustaa yleistä palkkojen leikkausta ja kyseenalaistaa sillä saatavissa olevan hyödyn.

Kuva: YLE

Päijäthämäläiset kansanedustajat ovat valmiita leikkaamaan omista palkoistaan ministerien ja presidentin tapaan.

Moni edustajista uskoo, että kansanedustajien palkkioiden laskeminen on lähinnä symbolinen ele. Näin ajattelevat esimerkiksi Mika Kari (sd), Anne Louhelainen (ps) ja kokoomuksen Kalle Jokinen.

- Tällä ei valtiontaloutta korjata. Väestön ikääntyminen ja kestävyysvaje ovat sen verrat kovia haasteita, että vaaditaan isoja toimenpiteitä, Jokinen sanoo.

Meillä kaikilla on lainamme, asuntomme ja lasten koulutukset. Jos palkkoja leikataan, tulee huoli, etteivät panki leikkaa annettuja luottoja.

Mika Kari

Mika Karin mielestä palkkojen laskemista tehokkaampaa olisi kiristää suuripalkkaisten verotusta entisestään. Tällöin valtion verotulot eivät pienenisi kuten palkka-alessa ja pienipalkkaiset säästyisivät leikkauksilta.

- On hyvä muistaa, että palkkojen leikkaaminen pienentää valtion tuloja ja kulutusta.

Yleistä palkka-alea Mika Kari pitää huonona ajatuksena. Tuloerot eivät hänestä saa kasvaa.

- Meillä kaikilla on lainamme, asuntomme ja lasten koulutukset. Jos palkkoja leikataan, tulee huoli, etteivät panki leikkaa annettuja luottoja. Silloin entisestään kuristetaan ihmisten ostovoimaa.

Ei koko kansan palkka-alelle

Yleistä, kaikkiin kansalaisiin kohdistuvaa palkka-alea vastustavat myös Kalle Jokinen, Jouko Skinnari (sd) ja James Hirvisaari (ps).

- Pienipalkkaisille tätä ei pidä tehdä. Missä on pienen palkan raja, se on vaikea päättää. Yhteiskunnassa pitää sitä paitsi olla kulutusta. Jos kaikki alkavat säästää, tulee pahan kierre, Skinnari sanoo.

- Aika heikosti on valtakuntaa johdettu, jos tällaisesta joudutaan keskustelemaan. Onko ostovoiman heikentämisessä mitään järkeä? Hirvisaari pohtii.

Hän uskoo, että kansanedustajien palkkojen laskemisella voisi olla moraalinen ja esimerkillinen vaikutus.

- Esimerkiksi sellainen viisi prosenttia voisi olla sopiva summa. Vaikka olisihan se todellisuudessa ihan näpertelyä, Hirvisaari myöntää.

Mika Karin tavoin Hirvisaari kohdistaisi huomionsa tuloerojen kaventamiseen.

Olen aina ihmetellyt ylisuuria palkkoja ja palkkioita. En tiedä, onko kukaan niin korvaamaton, että esimerkiksi yli 15 000 euroa pitäisi ansaita.

James Hirvisaari

- Olen aina ihmetellyt ylisuuria palkkoja ja palkkioita. En tiedä, onko kukaan niin korvaamaton, että esimerkiksi yli 15 000 euroa pitäisi ansaita. Ja missään nimessä alle 3 000 euron palkkoja ei saa laskea, Hirvisaari korostaa.

- Ylisuurista palkkioista ja palkoista on ollut aiheellista ääntä ja pettymystä. Varsinkin johtajien optiojärjestelyt ovat aiheuttaneet pahaa mieltä, minkä ymmärrän, Mika Kari (sd) sanoo.

Myös perussuomalaisten Anne Louhelainen kokee, että nykyisessä bonus- ja osinkojärjestelmässä on paljon sellaista, mitä hän ei hyväksy.

- Jos palkka-alea halutaan, on lähdettävä isoista palkoista ja yläpäästä, Louhelainen sanoo.

- Bonusporukka on epäonnistunut, Skinnarikin toteaa.

Kansanedustaja Juha Rehula (kesk.) olisi valmis alentamaan omaa palkkaansa muiden mukana. Muiden palkkoihin hän ei ota kantaa vaan toteaa, että työmarkkinajärjestöt päättävät.