SDP:n Backman palkkioista: Nyt jäitä hattuun

Backmanin mukaan kansanedustajien palkkioista on syytä päättää, kun eduskunta kokoontuu helmikuussa. Vihreät leikkaisivat kansanedustajien palkkioita, mutta kiristäisivät myös hyvätuloisten verotusta.

Tuloale
Kansanedustajat Mauri Pekkarinen ja Seppo Kääriäinen kollegojensa kanssa Eduskunnan istuntosalissa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mukaan kansanedustajien palkkioista virinnyt keskustelu ei saa olla viesti yleisestä palkka-alesta. Backman sanoo, että sen sijaan kaikkien hyvätuloisten verotusta tulee kiristää.

- Kun aamupäivän on kuullut tätä keskustelua, nyt alkaa olla tilanne, että jäitä hattuun. Periaatteessa olen sitä mieltä, että kansanedustajien pitää olla mukana säästötalkoissa, mutta niin pitää olla myös kaikkien muiden hyvätuloisten. Tämä ei saa kuitenkaan olla viesti yleisestä palkanalennuslinjasta. Se olisi väärä viesti.

Backmanin mukaan kansanedustajien palkkioista on syytä päättää, kun eduskunta kokoontuu helmikuussa ja ryhmien puheenjohtajat saavat valmistella asiaa rauhassa yhdessä puhemiesten kanssa.

Backman huomauttaa, ettei ryhmällä voi olla palkkioasiaan kantaa, koska eduskunta ei ole koolla.

- Jos tämä olisi tullut esille valtion budjetin yhteydessä ennen joulua, olisi tietysti ollut helpompi keskustella asiasta.

Vihreiltä leikkuria ja verojen kiristystä

Vihreiden kansanedustajat tukevat puhemies Eero Heinäluoman (sd.) ehdotusta kansanedustajien palkkioiden alentamisesta. Asiasta kirjoittaa vihreiden eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Johanna Karimäki blogissaan.

Karimäki toteaa kuitenkin, että yksittäisiä eleitä tärkeämpää ja tehokkaampaa on kaventaa tuloeroja kiristämällä hyvätuloisten verotusta ja nostamalla köyhimpien perusturvaa.