1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

”Tahdon puhelimeni takaisin”

Toimittajamme on jäljittänyt varastettua puhelintaan. Lue, saadaanko varas lopulta kiinni.

Lumia 800 Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Niinhän siinä sitten kävi, että sain joululoman aikana puhelimeni takaisin. Minulla oli onnea, puhelimeni oli yhä Suomessa. Toisin on käynyt monelle muulle. Yksi puhelimensa kadottanut kertoi, että hänen asentamansa jäljitysohjelma paikansi puhelimen pari päivää katoamisen jälkeen Algerian aavikolta.

Jäljitysohjelma paikansi puhelimen pari päivää katoamisen jälkeen Algerian aavikolta.

Toisaalta puhelimensa voi saada takaisin myös ulkomailta. Eräs poliisi kertoi minulle tapauksesta, jossa Helsingissä varastettu älypuhelin oli päätynyt Iraniin tai Irakiin. Puhelimen siellä ostanut henkilö oli huomannut, että puhelin oli varastettu.

Rehellinen kun oli, hän oli ottanut selville edellisen omistajan sähköpostin ja ottanut tähän yhteyttä. Sen jälkeen hän lähetti puhelimen omilla rahoillaan takaisin Suomeen.

**Edellisen kirjoitukseni **jälkeen tulleen palautteen avulla tajusin, ettei sairas kerjäläinen ollut puhunut totta. Hänhän sanoi, että oli lainannut puhelinta kaveriltaan ja laittanut siihen oman sim-korttinsa. Uudet, kalliit älypuhelimet käyttävät mikro-sim-korttia. Kerjäläisellä sellaista tuskin on.

Kerjäläismies soittikin heti seuraavan päivänä takaisin auttajalleni ja myönsi, että puhelin oli hänellä. Hän väitti ostaneensa sen tuntemattomalta mieheltä metrossa.

Ilmeisesti kerjäläinen oli säikähtänyt, koska huhu kadonneesta puhelimestani oli levinnyt (kiitos ystävällisen naisen, jolle olin myös soittanut) ja moni muukin oli kysynyt mieheltä, tietääkö hän puhelimestani jotain.

Sovimme auttajani kanssa, että menen hakemaan puhelimen takaisin kerjäläisen vakiopaikalta saman tien. Auttajani vakuutti minulle yhä, ettei kyseinen mies pystyisi taskuvarkauteen.

Kohtaaminen jännitti hieman. Mitä sanoisin hänelle ja millä kielellä? Entä jos hän käyttäytyisikin yllättäen aggressiivisesti? Entä jos paikalla ei yhtäkkiä olisikaan muita ihmisiä? Uskaltaisinko kohdata miestä?

Pelkoni oli turha. Tajusin heti miehen nähtyäni, mitä auttajani oli sanonut. Mies oli oikeasti sairas ja liikkui siksi huonosti. Hän ei olisi kyennyt ketterästi ja huomiota herättämättä käymään ihmisten taskuilla eikä hän todellakaan ollut pelottava.

Vein joululomalla sairaalta kerjäläiseltä puhelimen.

Menin miehen eteen, ojensin käteni ja sanoin auttajani ehdottamat sanat: ”Nokia telefon.” Mies katsoi minuun ystävällisesti, kaivoi puhelimeni laukustaan, ojensi sen minulle ja toivotti huonolla englannilla hyvää joulua.

Kiitin ja lähdin pois. Olo ei ollut lainkaan niin hyvä, kuin olin etukäteen ajatellut. Vein joululomalla sairaalta kerjäläiseltä puhelimen. Toki puhelin oli minun, mutten silti voinut iloita salapoliisityöni onnistumisesta.

**Puhelimeni varastaja jäi **siis arvoitukseksi. Auttajanikaan ei usko kerjäläisen tarinaa tuntemattomasta miehestä metrossa, muttei saanut totuutta miehestä irti.

Oikeastaan ainoat voittajat tässä tarinassa ovat poliisi ja vakuutusyhtiö. Poliisilla on nyt selvittämättömiä rikoksia yksi vähemmän, ja vakuutusyhtiö puolestaan saa puhelimeni, koska he ehtivät jo maksaa siitä minulle sadan euron korvauksen.